Van Gogh en Paul Schulten maken couturestuk voor goede doel mogelijk

Het Van Gogh Museum heeft couturier Paul Schulten eenmalige toestemming gegeven om op basis van een schilderij van Vincent van Gogh een haute couture stuk te ontwerpen voor Stichting Hulphond Nederland. De jurk geinspireerd op basis van het schilderij 'Amandelbloesem' zal worden geveild tijdens het gala van de stichting op 26 maart. Veilingmeester Jop Ubbens van veilinghuis Christie's zal deze unieke jurk onder de hamer brengen. De opbrengst komt volledig ten goede komt aan het opleiden van hulphonden door Hulphond Nederland.

Van Gogh schilderde dit sprankelende stilleven van tere amandelbloesem tegen een helderblauwe lucht voor zijn pasgeboren neefje Vincent Willem. Het is voor de familie Van Gogh altijd het meest dierbare werk gebleven. Het schilderij maakt onderdeel uit van de collectie van het Van Gogh Museum.

Couturier Paul Schulten, "Het is een enorme eer om met een ontwerp van een van onze grootste Nederlandse meesters te mogen werken. Dat dit haute couture stuk ook nog gebruikt zal worden als ondersteuning van het goede doel Hulphond Nederland maakt het extra bijzonder. Ik kan mij voorstellen dat iedere vrouw er van droomt zo'n unieke jurk te kunnen dragen, ik ga mijn uiterste best doen om er een hele bijzondere jurk van te maken."

Couturier Paul Schulten ontwierp reeds eerder een uniek couture stuk ten gunste van de stichting. In 2012 ontwierp hij samen met 7 Nederlandse top couturiers een uniek jasje voor Hulphond Nederland.

Het van Gogh Museum herdenkt dit jaar het 125ste sterfjaar van Vincent van Gogh (1853-1890). Ter ere van die gelegenheid en haar sympathie voor het werk van Hulphond Nederland heeft zij haar toestemming verleend aan Paul Schulten.

Axel Rueger, directeur van het Van Gogh Museum, "Wij zijn verheugd een bijdrage te kunnen leveren aan de activiteiten van Hulphond Nederland. Een zeer sympathiek doel dat het leven van mensen in kwetsbare situaties helpt leefbaarder te maken. Dit sluit goed aan bij de inspanningen die het Van Gogh Museum verricht om toegankelijk te zijn voor bezoekers met beperkingen."

Hulphond Nederland

Hulphond Nederland is het expertisecentrum voor het opleiden en inzetten van hulphonden voor zowel de medische als therapeutische zorg. Het expertisecentrum is gebaseerd op vier aandachtsgebieden.

- Onderzoek - Hulphond Nederland doet onderzoek om haar trainingsmethoden voor hulphonden continue te verbeteren.

- Samenwerking - Hulphond Nederland heeft samenwerkingsverbanden met zorginstellingen, universiteiten en andere organisaties waarmee expertise wordt uitgewisseld en mensen met fysieke en therapeutische behoeften optimaal worden geholpen.

- Opleidingen - Hulphond Nederland zorgt voor continue opleiding van eigen medewerkers en aankomende professionals.

- Kweekvijver - Hulphond Nederland is een kweekvijver voor talent en ideeen. Kennis wordt benut ter innovatie bij de inzet van hulphonden. Deze innovaties worden gepubliceerd of via lezingen gedeeld. Hulphond geeft kansen aan talenten en biedt stage mogelijkheden.

Hulphond Nederland is in het bezit van het kwaliteitskeurmerk van de internationale koepelorganisatie Assistance Dogs International en is bevoegd collega-hulphondenorganisaties in Europa te accrediteren. De stichting is toonaangevend in haar aanbod van verschillende soorten hulphonden en de wijze waarop zij deze professioneel inzet. De stichting plaatste in 2012 als eerste in Nederland een PTSS-hulphond bij een veteraan met een Post Traumatisch Stress Stoornis en heeft in de afgelopen twee jaar ruim 400 jongeren met eigen psychologen en therapeuten met succes geholpen. Sinds 2014 is Hulphond Nederland erkend als zorginstelling. Ambassadeurs zijn: Anky van Grunsven, Monique Heijn, Anouk Smulders, Peter van Uhm, Frank van den Wall Bake, Frits Wester en Anita Witzier.