Maatschappelijk onbehagen bij Stichting Vrije Recreatie

In haar laatste bestuursvergadering toont de SVR (Kamperen bij de Boer) steeds meer begrip te krijgen voor de alsmaar groeiende groep Nederlanders die het vertrouwen hebben verloren in het huidige beleid van de gevestigde politieke partijen.

"Het lijkt er op dat in Haagse kringen de tekenen des tijds niet meer worden verstaan" laat de Stichting weten. "Vergeten is het gedachtegoed 'werk om te leven, leef niet om te werken'; in plaats daarvan wordt juist participatie in betaalde arbeid gestimuleerd." Een van de gevolgen daarvan is het overheidsplan om het lage btw-tarief van 6% te schrappen en deze met 15% te verhogen naar 21%; een plan waarvan volgens de SVR voornamelijk senioren en minderdraagkrachtigen de dupe zullen zijn.

Ongerust

Als belangenbehartiger van ruim 2000 agrariers en 500.000 recreanten staat de Stichting zeer kritisch tegenover dit Haagse beleidsvoornemen. "Wanneer men denkt met de daarmee vrijkomende gelden de bevordering van de arbeidsparticipatie te financieren, verliest men de gevolgen voor recreatie, toerisme, cultuur en zorg geheel uit het oog" is de mening van de SVR. "Dit overheidsbeleid gaat niet werken, want mede door de voortgaande computerisering en robotisering, leidt dit onomkeerbaar tot verdere uitstoot van arbeid."

criticasters

Hiermee schaart de SVR zich, in ieder geval voor de sectoren recreatie en toerisme, in de rangen van criticasters van het huidige overheidsbeleid.

Volgens de SVR gaat het btw-voorstel lijnrecht in tegen hetgeen de Overheid kort geleden nog zo luidkeels propageerde. "Nederland moet het toerisme gaan bevorderen en zo de omzet in de vrije-tijdssector verhogen; dat betekent meer banen!" was toen het geluid. Naar de mening van de SVR echter is nu juist het tegenovergestelde te verwachten. Bij doorgang van dit plan zullen veel toeristen Nederland gaan schrappen als vakantiebestemming en dat zal als gevolg hebben een verlies van tienduizenden banen!

Oproep aan politieke partijen

De Stichting Vrije Recreatie roept de politieke partijen op om af te zien van haar voornemen voor een btw-verhoging voor genoemde sectoren. Deze zal immers met name de economisch zwakkeren in de samenleving treffen.