Henk Kamp: Boerenverstand en verstand van boeren

Door VVD Drenthe op 17 mrt 2015

'Als ondernemers een stapje extra doen, dan moeten boeren 2 stappen extra doen.' Je hoeft Minister Henk Kamp niet te vertellen hoe de agrarische wereld in elkaar steekt. Want in zijn Ministerie komt het beste van 2 werelden tezamen: Economie en Landbouw. En van beiden is het een gedreven pleitbezorger. Dat bleek wel tijdens zijn werkbezoek aan Friesland Campina in Beilen.

Henk Kamp weet niet alleen van wanten, hij weet ook van de hoed en de rand. Tot op detailniveau. En daarmee stelt hij heel gericht vragen, doelgericht en messcherp. Nuchter, realistisch, betrokken. Vanuit een oprechte interesse in zowel Friesland Campina als de agrarische achtergrond. Tot groot plezier van zowel het management van Friesland Campina als de meegereisde VVD-achterban.

Want daarin zaten zowel VVD-gedeputeerde Henk Brink en Statenkandidaat Jan Bloemerts (beiden actief lid van de cooeperatie) als Statenlid en -kandidaat Jan Luuk Stel (oud-lid van de cooeperatie). Ook VVD Tweede Kamerlid Erik Ziengs was aanwezig. Immers, hij heeft vanuit zijn portefeuille bijna dagelijks met Minister Kamp te maken. Het werkbezoek vond plaats op donderdag 12 maart jl. De dag daarvoor had Friesland Campina haar jaarcijfers gepubliceerd.

Mede daardoor kon de Minister van Economische Zaken direct worden bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen bij de zuivelcooeperatie. En die ontwikkelingen liegen er niet om. Vorig jaar had het bedrijf een omzet van 11,3 miljard, ruim 22.000 medewerkers en vestigingen in 32 landen. De cooeperatie is eigendom van ruim 19.000 leden/melkveehouders. Waarvan een groot aantal woonachtig en werkzaam in Drenthe. Friesland Campina is op dit moment in omvang de 5^de zuivelonderneming ter wereld.

Het bedrijf investeerde in 2013 ruim 34 miljoen in de fabriek in Beilen. Vooral om de capaciteit in kindervoeding en kleinverpakkingen te vergroten. Voor dit jaar staan er opnieuw grote investeringen op stapel. Daarnast ook in de fabriek in Borculo. Het toeval wil, dat Henk Kamp ooit als wethouder onder de rook van de zuivelfabriek in Borculo woonde en werkte. Je hoeft hem dus over de verwerking van melk niets te vertellen. Sterker nog, hij verkocht destijds gemeentegrond aan de fabriek, waarop Friesland Campina binnenkort een forse uitbreiding gaat realiseren.

In Beilen ligt de nadruk op de productie van kindervoeding. Dat is volgens Managing Director Herman Ermens de reden waarom in Beilen kwaliteit en innovatie tot in de haarvaten van de onderneming zitten. De markt voor geavanceerd baby- en kindervoeding is explosief stijgende. Goed te weten dat een gezonde groei van kinderen veelal begint in Beilen.