Iedere dag 1000 extra tbc-patienten

Iedere dag 1.000 extra tbc-patienten

Nieuwe cijfers onderstrepen belang van Europese aanpak

Den Haag, 17 maart 2015 - Volgens een vandaag uitgebracht rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie Europa (WHO Europe) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) krijgen jaarlijks 360.000 Europeanen de ziekte tuberculose. In 2013 stierven in totaal 38.000 Europeanen aan tuberculose. Hoewel het aantal patienten in de hele Europese regio met 6% daalde, blijft de opkomst en verspreiding van medicijnresistente tuberculose een enorm probleem. Een Europese aanpak is dan ook hard nodig.

"Resistente tuberculose* wordt steeds meer erkend als een mondiale volksgezondheidscrisis. Deze vorm van tbc is ongevoelig voor belangrijke tbc-medicijnen en is daardoor moeilijker te behandelen en dodelijker," aldus algemeen directeur Kitty van Weezenbeek van KNCV Tuberculosefonds. Uit de nieuwe Europese cijfers blijkt dat slechts 50% van alle multiresistente* (MDR)-tbc patienten de juiste diagnose krijgt en maar de helft van hen succesvol behandeld wordt. Een onbehandelde persoon met tuberculose kan per jaar vele andere mensen besmetten, waarbij de ziekte zich niet door grenzen laat tegenhouden.

Kennis is een belangrijk wapen in de strijd, waarbij Nederland een erkende gidsrol heeft. Van 26 tot en met 29 mei vindt in Den Haag het Wolfheze congres plaats, waar 53 landen uit de Europese regio vertegenwoordigd zijn om kennis te delen en een gezamenlijke aanpak te bespreken.

Tuberculose in Nederland licht afgenomen

Het aantal gevallen van tuberculose in Nederland is het afgelopen jaar licht afgenomen. Volgens de cijfers van het RIVM werd in 2014 bij 823 mensen tuberculose vastgesteld. In 2013 waren het er nog 844. Bijna driekwart van het aantal tbc-patienten in 2014 was geboren in het buitenland (73%).

De grootste groep patienten geboren in het buitenland was afkomstig uit Somalie, gevolgd door patienten afkomstig uit Marokko en Eritrea. MDR-tbc werd in 2014 vastgesteld bij zes patienten (17 in 2013). Ondanks de lichte daling van het aantal tbc-patienten, krijgen iedere dag nog twee patienten in Nederland de diagnose tuberculose. Kennis en alertheid van gezondheidswerkers blijft dus cruciaal om de besmettelijke ziekte onder controle te houden. Met vroegtijdige opsporing en adequate behandeling blijven hoge maatschappelijke kosten beperkt. Meer patienten voltooiden hun behandeling met succes (91% in 2013 ten opzichte van 85% in 2012). Dat betekent dat de zorg voor de tbc-patient, mede door ondersteuning van de GGD, goed georganiseerd is in Nederland.

- Einde persbericht -

KNCV Tuberculosefonds

KNCV Tuberculosefonds is een Nederlandse organisatie die zich al ruim 110 jaar inzet voor het terugdringen van tuberculose. Internationaal is KNCV Tuberculosefonds de belangrijkste tbc-bestrijdingsorganisatie. Jaarlijks krijgen 9 miljoen mensen tuberculose, hiervan sterven er 1,5 miljoen. Onnodig, want patienten kunnen door vroegtijdige opsporing en de juiste behandeling volledig genezen. KNCV Tuberculosefonds redt met haar activiteiten wereldwijd vele levens.

Tuberculose

Tuberculose (tbc) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tbc-bacterie (Mycobacterium tuberculosis). Een infectie met deze bacterie kan leiden tot ernstige schade van de longen en andere organen. De meest voorkomende klachten in het beginstadium zijn hoesten, koorts en gewichtsverlies. Naar schatting is een derde van de wereldbevolking geinfecteerd met de tbc-bacterie. Vaak is het afweersysteem van het lichaam krachtig genoeg om de ontwikkeling van de ziekte te voorkomen. Mensen met verminderde afweer, bijvoorbeeld door hivinfectie, hebben echter een sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van tuberculose. Alleen mensen met longtuberculose kunnen anderen infecteren door verspreiding van de tbc-bacterie via hoesten of niezen.

* Resistente tuberculose

MDR-tbc is een tbc-vorm die resistent is tegen twee van de belangrijkste tbc-medicijnen: isoniazide en rifampicine. De behandeling is complex en kan oplopen tot twee jaar. Voor de patient betekent dit acht maanden dagelijks een pijnlijke injectie en in totaal 14.600 pillen. De behandeling gaat gepaard met vele, ernstige bijwerkingen - vergelijkbaar met die van chemotherapie - zoals misselijkheid, hevig overgeven, diarree, doofheid, leverbeschadiging, depressie, nierfalen en psychose. De genezingskans is onacceptabel laag: 50%. Heeft de patient XDR-tbc (extensief resistente tuberculose), die resistent is tegen nog meer medicijnen, is de overlevingskans met behandeling enkel 13%. Behandeling voor MDR- en XDR-tbc duurt driemaal langer dan de behandeling van reguliere tuberculose, is honderden keren duurder en geeft meer, en ernstigere bijwerkingen. De ziekte wordt verspreid door hoesten (druppel infectie).

Tbc-bestrijding in Nederland

Momenteel is de verspreiding van tuberculose in Nederland onder controle dankzij een goedwerkend systeem van tbc-opsporing en -behandeling. In een tijdperk waarin mensen migreren en over de hele wereld reizen, blijft een goedwerkende en effectieve bestrijding van de grensoverschrijdende ziekte hard nodig.

Wereld Stop Tuberculose Dag

In de 19e eeuw is de tuberkelbacil ontdekt op 24 maart. Deze datum wordt dan ook wereldwijd gehanteerd om stil te staan bij de ernst van de ziekte tuberculose. In Nederland gebeurt dat door KNCV Tuberculosefonds en de GGD'en.