Ouders helpen ouders op weg in uniek buddyproject Hartenwijzers

PERSBERICHT

Den Haag, 17 maart 2015

Ouders helpen ouders op weg in uniek buddyproject Hartenwijzers

Door en voor ouders, daar draait het om bij Hartenwijzers, het nieuwe buddyproject van De Hart&Vaatgroep. De patiëntenvereniging helpt mensen met hart- en vaatziekten en hun naasten zoveel mogelijk de regie te houden over hun eigen leven en zorg. Daarom ook dit project, want ouders van een kind met een hartaandoening krijgen veel op hun bord. Zowel emotioneel als praktisch. Uit gesprekken die De Hart&Vaatgroep met deze ouders heeft gevoerd, blijkt dat zij vaak behoefte hebben aan ondersteuning. In dit project wordt een hartenwijzer (buddy) gekoppeld aan een ouder of stel ouders van een kind met een hartaandoening.

Hartenwijzers geven ondersteuning op emotioneel vlak en helpen ouders de weg te vinden naar bestaand (zorg)aanbod. Een hartenwijzer is geen hulpverlener en neemt geen zorgtaken over. Het is wel iemand die zelf ook ouder is van een kind met een hartaandoening en hierover kan meedenken.

Over het algemeen zijn hartenwijzers ouders van kinderen waarbij de hartaandoening een tijd geleden is vastgesteld. De meest hectische periode is achter de rug en de ervaringen zijn verwerkt. Deze vrijwilliger wordt geschoold om ouders op een zo goed mogelijke manier te ondersteunen. De hartenwijzer wordt voor een kortere of langere tijd gekoppeld aan een ouder, afhankelijk van de behoefte. Hij of zij kan een luisterend oor bieden, tips geven, meedenken over beslissingen die genomen moeten worden in de zorg of meegaan naar zorgverleners.

Wil u meer informatie of u aanmelden, kijk dan op www.hartenvaatgroep.nl/hartenwijzers.

De Hart&Vaatgroep is de patiëntenvereniging van en voor mensen met een hart- of vaataandoening en hun naasten. De vereniging richt zich zowel landelijk als regionaal op belangenbehartiging, informatievoorziening, lotgenotencontact en leefstijlmanagement. Hart- en vaatpatiënten en hun naasten zijn dankzij De Hart&Vaatgroep beter in staat om met behulp van de juiste informatie, voorlichting en begeleiding zelf keuzes te maken ten aanzien van hun eigen ziekte en de geboden zorg.