KNMP Zorginnovatieprijs voor digitaal zorgplatform apotheek

Het bedrijf Umenz heeft de KNMP Zorginnovatieprijs voorjaar 2015 gewonnen. Het Umenz zorgplatform verbindt de patient continu met zijn eigen apotheker. Dit bevordert de therapietrouw en stimuleert een actievere regierol van de patient over zijn ziekte en gezondheid. Initiatiefnemers van het zorgportaal, waaronder apothekers, artsen en ontwikkelaars, nemen de prijs vandaag in ontvangst tijdens het jaarlijkse voorjaarscongres van de KNMP.

Crossmediale begeleiding van de apotheek

Het zorgplatform biedt apothekers de mogelijkheid schriftelijke en audiovisuele medische- en farmaceutische informatie op maat te leveren voor iedere patient, ongeacht opleidingsniveau en taalvaardigheid. Patienten bepalen zelf wanneer, waar en samen met wie (bijvoorbeeld met partner of mantelzorger) ze de informatie tot zich willen nemen. Ook kunnen patienten gebruik maken van speciaal voor hun ziektebeeld ontwikkelde zelfmanagement-begeleidingsprogramma's. Die bestaan uit een app voor de patient en een begeleidingssysteem voor de apotheker.

Het crossmediale en meertalige zorgplatform ondersteunt de apotheker bij zijn taak als zorgverlener. Gebruikt de patient nieuwe medicatie, dan stuurt de apotheker een week na de eerste of tweede uitgifte een e-mail met daarin een vragenlijst. Aan de hand van de antwoorden weet de apotheker snel of het medicijngebruik goed gaat, of aanpassing behoeft.

Bevordering therapietrouw

Onderzoeken laten steeds weer zien dat patienten hun geneesmiddelen en hulpmiddelen niet of niet goed gebruiken. Met de apps en andere communicatiemiddelen van het zorgplatform kan de apotheker het gebruik van de verstrekte informatie monitoren. Ook kan de apotheker beter en sneller inspelen op de zorgbehoefte van de individuele patient.

KNMP voorzitter Gerben Klein Nulent: "Het bevorderen van therapietrouw is een speerpunt van apothekers. Ook willen we de patient meer online kunnen coachen bij zijn medicijngebruik. Die twee zaken pakt het zorgplatform in een keer aan. Een prima initiatief dat landelijke navolging verdient. "