WATERSCHAP MOET OPHOUDEN MET KWIJTSCHELDINGSBELEID

Door VVD Drenthe op 17 mrt 2015

VVD-lijsttrekker Mark Strolenberg wil dat Waterschap Reest & Wieden ophoudt met haar huidige kwijtscheldingsbeleid: "Daar is het Waterschap niet geschikt voor. Armoedebeleid is een zaak voor het Rijk en/of Gemeenten. Maar niet voor Waterschappen. Bij Waterschappen werkt het ongelijkheid in de hand. Dat moet je niet willen."

Volgens de VVD-lijsttrekker is er te grote ongelijkheid in gemeentes onderling. Daar kan het Waterschap niet in meegaan. Op dit moment betaalt elke normaal betalende ingezetene van Reest & Wieden ongeveer EUR 10 per jaar mee aan kwijtschelding en wanbetalers. Mark Strolenberg: "Volgens de VVD is ook het sociale minimum voldoende voor de betaling van de lokale (gemeentelijke) belastingen. In de hoogte van de uitkering is de Waterschapsbelasting meegenomen."

Het is aan de Gemeente om te bepalen of deze belasting wordt kwijtgescholden. Niet aan het Waterschap. Die moet dan meten met meerdere maten. Mark Strolenberg: "De VVD wil, dat het Waterschap de komende bestuursperiode het kwijtscheldingsbeleid afschaft. Ook al, omdat kleine zelfstandigen er nauwelijks gebruik van kunnen maken. En aan de uitvoering en administratieve regelingen zijn teveel kosten verbonden."

Mark Strolenberg: "We streven gelijkheid na. We willen geen inkomenspolitiek bij het Waterschap. Uit solidariteitsoogpunt is er altijd nog de landelijke overheid en gemeente. In totaal raakt Reest & Wieden hierdoor elk jaar een bedrag van EUR 900.000,- kwijt. Ik wil dat onderwerp direct na de verkiezingen op de agenda hebben. Het Waterschap moet niet alleen scherp zijn op de uitgaves. Maar dus ook op de inkomsten."