Ethiopië-project van de Aeres Groep wint de Orange Carpet Award 2015 voor het mbo

Ede, 12 maart 2015

Ethiopië-project van de Aeres Groep wint de Orange Carpet Award 2015 voor het mbo

EDE – Op 12 maart heeft het Ethiopië Plus project van de Aeres Groep de Orange Carpet Award 2015 voor het mbo gewonnen. Deze award van EP-Nuffic wordt jaarlijks uitgereikt aan inspirerende initiatieven die de internationalisering van het onderwijs bevorderen.

Hilde Slootweg, student

“In 2011 ben ik als één van de eerste studenten in aanraking gekomen met het project in Ethiopië en heb ik geholpen bij het bouwen van een beroepspraktijk in Afrika. Dat was super om te doen. Je wordt er veel zelfstandiger van en je krijgt een hele andere kijk op de wereld. Het voegt echt wat toe, ik ben een ander mens geworden en ik zou het iedereen dan ook aanraden.“

Pascal Westerholt, student

“Door de Afrika-stageprojecten van de Aeres Groep – Groenhorst Barneveld heb ik veel meer culturen, veel meer verschillen gezien en binnen het onderwijs waarin ik uiteindelijk ga werken en kan ik het toepassen bij de verschillende mensen waarmee ik ga werken.”

Jan Gundelach, Groenhorst mbo Barneveld

“Al jaren begeleid ik leerlingen die in Europa stage lopen, maar eigenlijk vind ik dat ze daarna de wereld in moeten. Ze krijgen daardoor een beter referentiekader, een internationale oriëntatie en ze zullen in hun omgeving zeker bijdragen aan het wereldburgerschap, waar ze ook gaan werken. En als je, al doende, dan ook nog kunt bijdragen aan het beroepsonderwijs in een ontwikkelingsland en daarmee aan de toekomst van dat land, is dat helemaal geweldig. ”

Joep Houterman, vicevoorzitter College van Bestuur van de Aeres Groep

“Deze prijs is een prachtige erkenning voor de inzet van de leerlingen, studenten en docenten die de afgelopen jaren allerlei activiteiten in Ethiopië hebben ontwikkeld. Ze hebben een veilige leeromgeving met allerlei praktijkvoorzieningen gebouwd voor de lokale en de bezoekende Nederlandse studenten.”

Over het project

Met het project in Debre Zeit draagt de Aeres Groep bij aan de ontwikkeling van het beroepsonderwijs in Ethiopië. De Aeres Groep heeft samen met lokale partners een expertisecentrum gebouwd waar jongeren uit de regio een agrarische beroepsopleiding kunnen volgen, waar lokale boeren nieuwe kennis vergaren en waar Nederlandse studenten ervaring kunnen opdoen in het buitenland. Sinds de start in 2011 zijn verschillende groepen studenten van Groenhorst in Ethiopië geweest. Ze hebben onderzoek gedaan, stallen gebouwd, het terrein ingericht en aardappelen gepland. In Nederland hebben leerlingen geld opgehaald om bijvoorbeeld kippen te kunnen kopen. Docenten hebben trainingen, leermiddelen en een netwerk ontwikkeld en cursussen gegeven aan docenten. Nu het kippenproject is opgestart, is het tijd voor het uitbreiding met een melkvee- en tuinbouwproject.

Meer (Engelstalige) informatie staat op www.aeresinternational.nl. (http://www.aeresinternational.nl/Ethiopia/Report%20Januari%202015.aspx)

Over de Award

De Orange Carpet Award 2015 is een prijs ingesteld door EP-Nuffic rond de Internationalising of education. Het is een jaarlijkse prijs voor inspirerende initiatieven die de internationalisering van het onderwijs bevorderen en wordt uitgereikt tijdens het jaarcongres van Nuffic.

Tot dit jaar was de prijs alleen bedoeld voor initiatieven vanuit het hbo en WO. Dit jaar is het Europees Platform (EP) samen met Nuffic samen gegaan in één organisatie EP-NUFFIC en waren er voor het eerst ook inzendingen vanuit het po, vo en mbo. Negen van de 25 inzendingen kwamen uit het mbo met de Aeres Groep en ROC Nijmegen als finalisten. Uiteindelijk koos 65% van de deelnemers aan het jaarcongres voor het Ethiopië Plus project van de Aeres Groep.

Filmpje Ethiopië Plus en de andere kandidaten voor de prijs: https://t.co/86Va1UK8li