Toename huisvestingstaakstelling vergunninghouders

17-03-2015 De gemeente Kampen heeft dit jaar de taakstelling om 86 vergunninghouders te huisvesten, vorig jaar was de taakstelling 48. Ieder jaar krijgen gemeenten een wettelijk verplichte taakstelling vanuit het Rijk opgelegd voor het huisvesten van vergunninghouders. Vergunninghouders zijn voormalige asielzoekers met een verblijfsvergunning. Doordat er dit jaar meer vluchtelingen, vooral uit Syrie, naar ons land zijn gekomen, is de taakstelling fors toegenomen. Deze toename heeft gevolgen voor de druk op de woningmarkt in onze gemeente. De toename van het aantal vluchtelingen in ons land heeft gevolgen voor alle gemeenten. Het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA) heeft extra opvanglocaties geopend om alle asielzoekers op te kunnen vangen. Als deze asielzoekers een verblijfsvergunning ontvangen, zijn zij zogenaamde vergunninghouders, en kunnen zij in Nederland een bestaan opbouwen. Om dit te begeleiden legt het Rijk gemeenten jaarlijks een wettelijk verplichte taakstelling op om vergunninghouders te huisvesten. Zij krijgen dan met voorrang een woning aangeboden in een gemeente. Door de toename van het aantal vergunninghouders is ook de taakstelling fors gestegen.

Gevolgen verhoogde taakstelling

De gemeente Kampen heeft voor 2015 een taakstelling opgelegd gekregen om 86 personen (een- of meerpersoonshuishoudens) een woning aan te bieden. Ter vergelijking, de taakstelling bedroeg in voorgaande jaren gemiddeld 25 personen, met vorig jaar al een verhoging naar 48 personen. Voor het uitvoeren van de taakstelling werkt de gemeente nauw samen met het COA, de woningcorporaties deltaWonen en BeterWonen en met Stichting Welzijn in Kampen (SWiK), die zorg draagt voor de begeleiding van de vergunninghouders. De hoge taakstelling heeft als gevolg dat de wachttijd voor woningzoekenden op de woningmarkt fors toeneemt. De woningcorporaties hebben uitgerekend dat ongeveer 15% van alle vrijkomende woonruimte in Kampen beschikbaar gesteld moet worden aan vergunninghouders.

Maatregelen

Om de druk op de woningmarkt te verminderen wordt op dit moment naar alternatieven gezocht, zoals bijvoorbeeld door het bieden van tijdelijke woonruimte. Daarnaast is extra gemeentelijke subsidie beschikbaar gesteld om de vergunninghouders te begeleiden bij hun start in Kampen. Wethouder Spaan: "Met deze maatregelen hopen we aan de taakstelling te kunnen voldoen en deze mensen een nieuwe start in Kampen te bieden. Hierbij rekenen we ook op de Kamper gemeenschap om deze mensen gastvrij te ontvangen. Tegelijkertijd proberen we samen met de woningcorporaties de gevolgen voor de reguliere huurwoningmarkt zo veel mogelijk te beperken."