Weekoverzicht Defensie-operaties (video)

Nieuwsbericht | 17-03-2015 | 16:00

Amfibisch transportschip Zr. Ms. Johan de Witt heeft voor piraterijbestrijding 2 auto's afgeleverd op het strand van Mogadishu in Somalie. Een overzicht van Defensie-operaties van 9 tot en met 15 maart.

Marine brengt auto aan land.

De voertuigen waren voor EUCAP Nestor. Deze missie richt zich op het ontwikkelen van maritieme capaciteiten in landen van de Hoorn van Afrika en de Indische Oceaan om zelf piraten te kunnen bestrijden.

"Piraterij neemt af in deze regio en de samenwerking tussen de Europese missies wordt daardoor belangrijker" zegt admiraal Jonas Haggren. Hij stuurt met zijn internationale staf vanaf het vlaggenschip Johan de Witt de Europese antipiraterijoperatie Atalanta aan. "De focus ligt steeds meer op het creeren en bevorderen van een stabiel en veilig Somalie."

Missie Atalanta

* Download deze video

* Video voor Apple Quicktime Player Video | 17-03-2015 | 00:01:01 | [IMG] mp4 | 10.5 MB * Video voor Windows Media Player Video | 17-03-2015 | 00:01:01 | [IMG] wmv | 2.1 MB

Beveiligingsteams

Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, waren aan boord van Nederlandse schepen om ze te beschermen tegen mogelijke aanvallen van piraten voor de Hoorn van Afrika.

Aan boord van het Duitse fregat FGS Bayern ondersteunt een Nederlands team van mariniers en vlootpersoneel bij het boarden van schepen.

Midden-Oosten

Nederlandse F-16's vlogen 20 missies boven Irak. Ze zetten daarbij meerdere keren wapens in tegen doelen van terreurorganisatie ISIS. Het F-16-detachement in het Midden-Oosten klokte het 3.000e vlieguur boven Irak sinds de eerste missie op 5 oktober. Inmiddels zijn er meer dan 620 missies gevlogen en ruim 350 keer wapens ingezet. De eenheid levert een bijdrage aan de internationale strijd tegen ISIS.

Samen met coalitiepartners zijn Nederlandse instructeurs van landmacht en marine in Bagdad begonnen met het opleiden van special forces voor het Iraakse leger. Collega's geven in hoofdstad Bagdad een scherpschutterscursus. In Erbil, in het noorden, leren de Nederlanders Koerdische strijders, Pershmerga, ISIS op de grond te bevechten. Een eerste groep van 100 strijders rondde de training succesvol af en kreeg een infanteriediploma.

Afghanistan

Ministers Jeanine Hennis-Plasscheart en Bert Koenders waren bij de Nederlandse militairen in Afghanistan.

Nederlandse militair in Afghanistan.

Een Nederlandse militair geeft uitleg over de te rijden route.

Mali

Een verkenningscompagnie voerde meerdere operaties uit in Gao en omgeving. De onbemande ScanEagle, Apache-gevechtshelikopters en Chinook-transportheli's maakten verkenningsvluchten. De Chinooks brachten troepen naar onder meer Gao en Kidal. In de omgeving van Timboektoe voerde de Special operations Land Task Group een meerdaagse patrouille uit.

Afrika

6 militairen van de Koninklijke Landmacht vertrokken naar Entebbe in Oeganda. Zij gaan daar Oegandese militairen opleiden voor het African Contingency Operations Training & Assistance-programma. Dat richt zich op het trainen van militairen voor Amison, de missie van de Afrikaanse Unie in Somalie.

Operaties binnen het Koninkrijk:

Assistentie politie

De Defensie Duikgroep zocht bij Alkmaar naar een vuurwapen dat mogelijk gebruikt is bij een misdrijf. Er is een wapen gevonden, vermoedelijk het gezochte exemplaar.

Explosieven

Mijnenbestrijdingsvaartuigen van de Koninklijke Marine kwamen 2 keer in actie voor het ruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde meer dan 30 bommen. Het ging 1 keer om een geimproviseerd explosief.

Medisch transport

Een Cougar-transporthelikopter, gestationeerd op Vliegbasis Leeuwarden, bracht een patient van Terschelling naar een ziekenhuis in Leeuwarden.