LTO: stop afschrijven dierrechten is onacceptabel

LTO Nederland vindt de lastenverzwaring voor pluimvee en varkenshouders door het niet meer kunnen afschrijven van dierrechten onacceptabel. "Het moet afgelopen zijn met dit soort sluipende lastenverzwaringen", zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

Hij verwijst naar eerdere lastenverzwaringen die de afgelopen jaren bij agrarische ondernemers terecht zijn gekomen. LTO dringt er in een brief aan staatsecretaris Eric Wiebes (Financien) op aan om het besluit, om de afschrijving van rechten te stoppen, terug te draaien.

Maat: "Het gaat hier om regelrechte ondernemersinvesteringen en afschrijvingen, die je niet zo maar met een pennenstreek kunt doorhalen. Ondernemers ondervinden grote financiele gevolgen van het besluit, dat de veehouders tientallen miljoenen gaat kosten. De consequenties bedragen op dit moment ongeveer 70 miljoen euro, zo becijfert LTO.

Al eerder heeft LTO Nederland deze problematiek aangekaart via het Platform Landbouw bij de Belastingdienst en het ministerie van Financien. Als tegenargument is toen genoemd het feit, dat geen einddatum aan deze rechten zou zitten. LTO is het daarmee oneens; algemeen bekend is immers dat de rechten tijdelijk zijn en op termijn zullen verdwijnen.

De LTO-voorzitter roep het kabinet tevens op om eerder gedane beloftes, zoals een kredietgarantie werkkapitaal in verband met de Russische boycot, in de lossen. "Het kabinet heeft verwachtingen gewekt en behoort die ook na te komen."

17 maart 2015

BRON: Jack Luiten