Wethouder Eric van de Burg aan de slag bij de Ceuvel

16 maart 2015

Tijdens NLdoet, de landelijke vrijwilligersdagen, gaat wethouder Eric van de Burg (Zorg en Welzijn) aan de slag als vrijwilliger bij De Ceuvel, een duurzaamheidproject in Amsterdam Noord. Op vrijdagmiddag 20 maart helpt hij mee aan de bouw van een super afvalscheidingstation.

NLdoet

Vereniging de Ceuvel bouwt in Amsterdam Noord een duurzame broedplaats voor creatieve en sociale ondernemers, die wordt gerealiseerd op de voormalige De Ceuvel Volharding scheepswerf. Het terrein, nu zwaar vervuild, biedt plaats aan innovatief verduurzaamde woonboten op het land geplaatst, omringd door bamboe en een forbidden garden met bodemreinigende planten. De eco verbouwde woonboten zijn werkplaatsen voor creatieve en sociale ondernemingen. Daarnaast is er cafe-restaurant de Ceuvel. Het terrein is vrijwel geheel zelfvoorzienend qua energie, warmte en water.

Afvalscheidingstation

De noodzaak van de bouw van een super afvalscheidingstation komt voort uit het onverwacht grote succes van Cafe de Ceuvel. Er is een veel grotere afvalstroom op het terrein dan oorspronkelijk werd verwacht. Ze willen dat afval graag blijven scheiden, en niet alleen dat: het liefst willen ze wat hergebruikt kan worden ook hergebruiken. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat bezoekers van De Ceuvel een groter besef krijgen van wat ze doen op het terrein. En dat ze, als ze het terrein bezoeken, meewerken aan wat ze aan het doen zijn. Onder andere door hun afval niet achter te laten op het terrein, maar zelf ook te scheiden en op de goede plek te `storten'.

Om dit voor elkaar te krijgen heeft een van de architecten van De Ceuvel, Jeroen Apers, een afvalscheidinggebouw ontworpen. Dit gebouw wordt waar mogelijk opgetrokken van gerecycled materiaal. Op vrijdag 20 maart wordt gestart met de bouw.

Wethouders en vrijwilligerswerk

Gezien de groeiende vraag naar vrijwilligers vindt VCA het belangrijk om via speciale acties het vrijwilligerswerk extra te promoten. Een van die acties is dat we alle wethouders van de stad dit jaar vragen een dagdeel vrijwilligerswerk te doen, omdat zij een positief voorbeeld zijn voor anderen. Bovendien willen we hiermee de contacten tussen het bestuur en vrijwilligersorganisaties versterken. We hebben wethouder Eric van de Burg gevraagd om op NLdoet de aftrap te doen en als eerste wethouder dit jaar als vrijwilliger aan de slag te gaan. Andere projecten tijdens NLdoet Heb je nog niks leuks te doen aankomende vrijdag of zaterdag? Kijk op www.nldoet.nl en vind een klus bij jou in de buurt. Er zijn 184 klussen in Amsterdam!