Bewoners wijzen weesfietsen aan

17 maart 2015

Bewoners moeten wat het CDA Den Haag betreft de mogelijkheid krijgen om zelf fietsen die al lange tijd op dezelfde plek staan aan te geven bij de gemeente. Normaal verwijdert de gemeente zelfstandig zogeheten weesfietsen maar volgens de lokale fractie weten omwonenden veel beter welke fietsen niet meer in gebruik zijn en verwijderd moeten worden.

In het Amsterdamse centrum is deze nieuwe aanpak al van start gegaan. Bewoners en ondernemers mogen groene stickers aanbrengen op langdurig geparkeerde fietsen. Staan die er na drie weken nog steeds, dan krijgen ze een rode sticker. Blijft de fiets ook met de rode sticker op de plek, dan verwijdert de gemeente de fiets.

Een goed initiatief volgens CDA-raadslid Michel Rogier, die zich al geruime tijd hard maakt tegen de vele weesfietsen in Den Haag die het straatbeeld aantasten en de fietsenrekken bezet houden: `'Als bewoner merkt je of een fiets nog in gebruik is of dat de fiets al maanden op dezelfde plek staat.'' De gemeente komt eens in de zoveel tijd langs om fietsen te verwijderen en baseert alleen op de staat van de fiets of een fiets nog een eigenaar heeft. `'De kennis en oplettendheid van bewoners kan hierbij goed gebruikt worden. Haagse kracht ten top!''

Rogier merkt op dat hij van diverse Hagenaars hoort dat zij het plan wel zien zitten. `'Het is frustrerend dat een fiets er al maanden staat en ik zeker weet dat hij van niemand hier in de buurt is, maar de gemeente hem steeds laat staan'', aldus een bewoner van Loosduinen. Rogier hoopt op een spoedige positieve reactie van het college.