Herontwikkeling kloostercomplex Nieuwstraat in Breda kan van start

De herontwikkeling van het monumentale kloostercomplex aan de Nieuwstraat in Breda tot vijfsterrenhotel kan van start gaan. Gemeente Breda en Designhotel Nieuwstraat Beheer B.V. hebben maandag 16 maart nadere afspraken gemaakt over de beoogde bestemmingswijziging van het complex.

*Het monumentale kloostercomplex aan de Nieuwstraat bestaat uit drie herenhuizen en een kapel. Designhotel Nieuwstraat Beheer B.V. gaat het complex volledig restaureren en herontwikkelen tot een vijfsterren hotel met bijbehorende horeca-, terras- en vergaderfaciliteiten. 8539.jpg De rijksmonumenten aan de Nieuwstraat hebben betekenis voor het gehele Brabantse erfgoed en in het bijzonder voor de binnenstad van Breda. De panden dreigden door de lange leegstand ten onder te gaan. Met de plannen die nu gerealiseerd kunnen worden zijn de rijksmonumenten van de ondergang gered.

Het designhotel wordt het eerste vijfsterrenhotel in Brabant. Dat heeft een belangrijke betekenis voor zowel de toeristisch-recreatieve als de zakelijke infrastructuur van Midden- en West-Brabant. De provincie Noord-Brabant kenmerkt zich door enorme bedrijvigheid, door een stevige innovatiekracht en door een groot aantal internationale betrekkingen. Om deze kwaliteiten kracht bij te zetten, vindt de provincie het van belang om binnen de provincie een vijfsterrenhotel te faciliteren.

Financiering

De financiering van de restauratie vindt plaats door samenwerking tussen provincie Noord-Brabant en het Restauratiefonds: een lening van EUR 6,4 miljoen van de provincie en EUR 3,6 miljoen van het Restauratiefonds met de Restauratiefondsplus-hypotheek.