500 Kinderen in actie voor de natuur op Boomfeestdag in Almere

Op woensdag 18 maart vindt de 59ste editie van de Boomfeestdag plaats. Samen met 500 Almeerse kinderen planten Prinses Laurentien, directeur en oprichter Missing Chapter Foundation, Staatssecretaris Sharon Dijksma, burgemeester Annemarie Jorritsma, Commissaris van de Koning Leen Verbeek, Boomfeestdagvoorzitter Onno Hoes en dijkgraaf Hetty Klavers de traditionele Bomencirkel van dit nationale evenement. Aansluitend faciliteert Prinses Laurentien een creatieve sessie, waarbij de 500 kinderen hun ideeen delen voor een gezonde natuur. Jamai Loman en Luc Weegels, Boomfeestdag-ambassadeurs van dit jaar, presenteren het programma.

Actueel en traditioneel

Boomfeestdag is al jarenlang het grootste natuur-evenement van ons land, zelfs wereldwijd. Er is geen land waar traditioneel zoveel kinderen op een dag vele bomen planten: ruim 100.000 kinderen planten dit jaar op de Boomfeestdag in ruim 300 gemeenten (79%) zeker 200.000 bomen. Aandacht voor de natuur is meer dan actueel: bij kinderen omdat zij veel te weinig buitenkomen, daardoor te weinig bewegen en ze hierdoor zelfs onvoldoende sociaal blijken te zijn. Een eerste natuurbeleving van kinderen, zoals het planten van een eigen boom, vergeten kinderen niet omdat het tijdens schooltijd gebeurt, blijkt uit onderzoek. Ook is bomen planten steeds belangrijker voor onze volgebouwde steden: bij overvloedige regenval hebben steden met veel bomen bijvoorbeeld minder last van overstromingen en modderstromen, omdat ze met hun wortels de grond vasthouden en hiermee overtollig regenwater snel afvoeren.

Almere, Boomfeestdagstad

De Boomfeestdagschijnwerpers staan dit jaar, 19 jaar na Zeewolde, weer gericht op Flevoland met de gemeente Almere. Het thema, Water en Bomen, sluit aan bij de de Waterschaps-verkiezingen die ook 18 maart worden gehouden. Water is belangrijk voor ons mensen, maar ook voor de natuur: zonder water kunnen er geen dieren en planten en dus ook geen bomen (over)leven! Maar.....water moet ook beheerd en gereguleerd worden. Om deze reden zijn de waterschappen zo belangrijk en dus ook deze verkiezingen. Vooral in deze tijd van klimaatveranderingen. Daarom zijn de dijkgraaf en de jeugdbestuurder van Waterschap Zuiderzeeland mevrouw Hetty Klavers en Marit Huzen aanwezig in Almere, Zij nemen de jeugddijkgraaf van Nederland mee: Wieke Metzlar van Waterschap Aa en Maas uit Noord Brabant. In Almere worden op deze feestelijke dag ca. 200 bomen geplant in het Koggepark. Het ontwerp heeft de gemeente samen met de initiatiefgroep Koggepark gemaakt, een groep enthousiaste bewoners van de Kruidenwijk.. De initiatiefgroep heeft gekozen voor met name fruitbomen. 500 basisschoolleerlingen gaan deze bomen planten Na het planten trekken de kinderen naar Stadslandgoed de Kemphaan om een educatieve GroenSpeurMarkt te lopen, georganiseerd door Staatsbosbeheer en Stichting Stad & Natuur Almere. Om 12.30 uur wordt de Bomencirkel geplant door de eregasten. Deze cirkel gaat groeien tegenover het nieuwe bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, de moederorganisatie van de Boomfeestdag. De Bomencirkel bestaat uit 12 lindebomen, als symbool van de 12 provincies. Als slotstuk van dit nationale evenement wordt een project gelanceerd in het kader van de festiviteiten rondom "200 jaar Koninkrijk". Jamai sluit Boomfeestdag-2015 af met een spetterend optreden voor honderden genodigden.