Naar duurzaamheid met gas

16 maart 2015

Naar duurzaamheid met gas

De conferentie Enabling Sustainability with Gas vindt plaats op 18 en 19 maart in het Nemo Science Center te Amsterdam. Hier wordt besproken hoe gas energietransities kan ondersteunen. Tijdens de conferentie worden de resultaten van het Energy Delta Gas Research (EDGaR) gepresenteerd. EDGaR is één van Europa’s grootste publiek-private onderzoeksprogramma’s naar gas en duurzaamheid.

“De vele onderzoekers die betrokken zijn geweest bij het programma hebben zich de afgelopen vijf jaar keihard ingezet om de gassectorkennisbasis te vergroten”, aldus EDGaR’s wetenschappelijk directeur prof. dr. Catrinus Jepma. “De dertig projecten over gaskwaliteit, gasmarkten, en gas en energiesysteemintegratie, zijn nu bijna afgerond. Daarom presenteren we op deze conferentie met trots de meest prominente resultaten uit het EDGaR-programma.”

De conferentie opent met Ulco Vermeulen, zakelijk directeur van Gasunie en voorzitter van het TKI Gas programma van Topsector Energie. Hij zal in zijn presentatie de huidige situatie van gas bespreken. De dag wordt afgesloten met een dinnerspeech door Ruud Lubbers, voormalig premier; hij zal spreken over de internationale kanten van de gaskwestie.

Tijdens de conferentie houden twintig experts uit het vakgebied presentaties over de belangrijkste resultaten. Sommige sprekers zullen ingaan op de verwachte veranderingen met betrekking tot biogasinjectie, syngas en waterstof. Anderen spreken over de integratie van gas- en elektriciteitssystemen die het gebruik van duurzame energie mogelijk maken.

Daarnaast discussiëren zestien experts in vier forums over belangrijke gas-gerelateerde onderwerpen. Twee forums gaan over de toekomst van gas en van gasonderzoek. Twee andere forums behandelen de gevolgen van politieke instabiliteit op gastoevoer en de opkomst van biogas.

Op het moment van oprichting was EDGaR één van Europa’s grootste multidisciplinaire publiek-private onderzoeksprogramma’s naar gas en duurzaamheid. Nu, vijf jaar later, heeft het programma – met 30 onderzoeksprojecten, uitgevoerd door een team van tweehonderd onderzoekers – meer dan 450 wetenschappelijke resultaten en 125 innovaties opgeleverd. De conferentie Enabling Sustainability with Gas zal dan ook een aantal van de meest opvallende resultaten belichten.