Caribisch Nederland klaar voor verkiezingen

De voorlichtingscampagne wordt doorgezet. De stemkaarten zijn veelal uitgedeeld. Stemlokalen en medewerkers zijn voorbereid. Alles is zo goed als klaar voor de eilandsraadverkiezingen. Het wachten is nu op 18 maart wanneer kiesgerechtigden van Sint Eustatius, Saba en Bonaire vanaf 7.30 `s morgens tot 9 uur `s avonds hun stem uit kunnen brengen. Dit kan plaatsvinden op elk willekeurig stemlokaal van het eiland waar de kiesgerechtigde woont (op Sint Eustatius is het Ernest van Putten Youth Center het enige stemlokaal).

Om te kunnen stemmen, moet de kiesgerechtigde een stempas en een geldig identiteitsbewijs meenemen. Hetzij een Nederlands paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Zonder stempas en geldig identiteitsbewijs kan er niet gestemd worden. Een identiteitsbewijs mag op de dag van de verkiezing maximaal vijf jaar verlopen zijn. Indien nodig, kan een kiesgerechtigde voor de verkiezing, rekening houdend met de verwerkingstijd, een nieuw identiteitsbewijs aanvragen bij Burgerzaken (Census Office).

Kiesgerechtigden die thuis geen stempas hebben ontvangen, deze kwijt zijn of een beschadigd stempas hebben kunnen op vertoon van een geldig identiteitsbewijs een vervangende stempas aanvragen, hetzij schriftelijk tot uiterlijk vrijdag 13 maart, of persoonlijk op het kantoor van Burgerzaken tot uiterlijk dinsdag 17 maart om 12.00 uur. Burgerzaken Bonaire heeft vanaf 10 maart tot en met 16 maart extra openingstijden ingezet om de kiesgerechtigden de kans te geven om alsnog hun stempas op te halen. De openingstijden zijn:

- Dinsdag 10 maart van 16.00-19.00 uur;

- Donderdag 12 maart van 16.00-19.00 uur;

- Zaterdag 14 maart van 09.00-12.00 uur;

- Maandag 16 maart van 16.00-19.00 uur.

Voor Burgerzaken (Census Office) op Sint Eustatius en die op Saba zijn de openingstijden voor het ophalen van stempassen ongewijzigd. Behalve op de dag van de verkiezingen is het kantoor op Saba van 8:30 tot 13.00 uur open, inclusief lunchtijd. Het is van belang dat alle kiesgerechtigden die hun stempas nog niet hebben ontvangen, dit zo spoedig mogelijk doen en niet wachten tot 17 maart.

Het is ook mogelijk om op 18 maart iemand te machtigen door middel van hetzij een schriftelijke of een onderhandse volmacht. De stemgerechtigde die op de dag van de verkiezing niet in staat zal zijn om te stemmen kan hier gebruik van maken. De gemachtigde moet wel op hetzelfde eiland wonen als de volmachtgever, kan dit alleen doen op het moment waarop hij of zij zelf ook stemt en mag maximaal twee stemmen uitbrengen voor anderen. Het is belangrijk om te weten dat de kieswet het door een gift of belofte omkopen van kiezers om een volmacht af te geven nadrukkelijk verbiedt. Ook degene die zich laat omkopen, is op grond van de Kieswet strafbaar.

Op deze manier wilt de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) de stemgerechtigden stimuleren om op een verantwoorde en geinformeerde wijze op 18 maart een zaadje te planten zodat de eilanden verder kunnen groeien en bloeien.