Toshiba Corporation neemt in Schotland deel aan grootschalig onderzoeksproject naar waterstof

Toshiba Corporation neemt in Schotland deel aan grootschalig onderzoeksproject naar waterstof

--Toshiba's eerste onderzoeksproject naar waterstof buiten Japan--

TOKIO - (Business Wire)

Toshiba Corporation (TOKYO: 6502) heeft aangekondigd dat het zal deelnemen aan het Levenmouth Community Energy Project in Fife, Schotland, een belangrijk 4-jarig project om het potentieel van waterstof als toekomstige brandstof te onderzoeken. Het project wordt financieel ondersteund door het Local Energy Challenge Fund dat in november 2014 door de Schotse regering is opgericht.

Het project zal van 2015 tot 2020 in een herontwikkeld gebied van de Methil Docks in Methil, Fife, plaatsvinden. Fife is het op twee na grootste raadsgebied in Schotland. Elektriciteit opgewekt door wind- en zonne-energie zal gebruikt worden om een waterelektrolysesysteem aan te drijven waarmee waterstof geproduceerd wordt dat opgeslagen en gebruikt zal worden als brandstofbron voor hybride bedrijfsvoertuigen (HBV) aangedreven door brandstofcellen en dieselmotoren. Toshiba zal tijdens het project met acht andere organisaties samenwerken, waaronder Bright Green Hydrogen Ltd., een non-profitorganisatie, gevestigd in Fife, dat zich richt op het bevorderen van een toekomst met waterstof, en de Fife Council, de plaatselijke overheid in Fife.

In het project zal Toshiba het managementsysteem voor waterstofenergie (H[2] EMS) inzetten. Dit managementsysteem is ontworpen voor de optimale productie en opslag van waterstof gebaseerd op de elektriciteitsvoorziening en de vraagvooruitzichten. Toshiba zal ook verantwoordelijk zijn voor het algehele beheer van het systeem, waarbij operationele gegevens van het gehele systeem worden ingezameld, waaronder die van de H[2] EMS, de waterelektrolysesystemen en de HBV's zodat deze gegevens in latere projecten gebruikt kunnen worden.

De Methil Docks-locatie heeft reeds een 750kW windturbine en een 30kW waterelektrolysesysteem, en een 200kW opwekkingsfaciliteit voor fotovoltaische zonne-energie, 60kW en 250kW waterelektrolysesystemen, opslagtanks voor waterstof, waterstofcentrales en brandstofcellen zullen voor het project geinstalleerd worden. Duurzame energie, opgewekt door de wind- en zonne-energiesystemen, zal gebruikt worden om de faciliteit van stroom te voorzien en om water te elektrolyseren om waterstof te creeren. Opgeslagen waterstof zal geleverd worden aan 25 HBV's door middel van waterstofcentrales en het zal ook in elektriciteit worden omgezet door de brandstofcellen die door de faciliteiten van het project gebruikt zullen worden.

Schotland bevordert het gebruik van wind- en andere duurzame energiebronnen met als doel het genereren van het equivalent van 100% van de vraag naar duurzame energie in 2020. Bovendien voert de Fife Council momenteel een renovatie van de Methil Docks uit, dat tot de jaren zeventig zich ontwikkelde als exporthaven voor kolen. De Council heeft hiervoor particuliere bedrijven met een gelijke toewijding aan duurzame energiebronnen uitgenodigd om aan deze herontwikkeling mee te werken. Door middel van het Levenmouth Community Energy Project hoopt Fife dat het doel van Schotland om plaatselijke energie te produceren voor plaatselijke consumptie gerealiseerd wordt en om van Methil een schone gemeenschap te maken die geen koolstof uitstoot.

De Toshiba Group levert een breed scala aan technologieen voor opwekkingssystemen voor duurzame energie, waterelektrolysesystemen en brandstofcellen, evenals waterstof EMS voor beheer en controle. De Toshiba Group zal toekomstgerichte initiatieven in Japan en elders blijven bevorderen evenals hieraan deelnemen, om zo een maatschappij op basis van waterstof te realiseren waardoor een CO2-vrije, duurzame, veilige en comfortabele omgeving wordt gecreeerd.

Overzicht van het demonstratieproject

1. Plaats: Methil, Fife

2. Periode: april 2015 tot maart 2020

3. Sturende bedrijven en hun functie

Toshiba: Waterstof EMS en beheer over het algehele systeem

Bright Green Hydrogen Ltd.: Algeheel projectbeheer

Fife Council: Projectondersteuning en het verstrekken van enkele HBV's

Over Toshiba

Toshiba Corporation, een Fortune Global 500-bedrijf, levert toonaangevende oplossingen in de vorm van geavanceerde elektronische en elektrische producten en systemen in vijf strategische zakelijke domeinen: Energy & Infrastructure, Community Solutions, Healthcare Systems & Services, Electronic Devices & Components en Lifestyle Products & Services. Op basis van het commitment van de Toshiba Group, `Committed to People, Committed to the Future', bevordert Toshiba wereldwijd activiteiten die 'groei door creativiteit en innovatie helpen waarborgen' en dragen bij aan de totstandkoming van een wereld waarin mensen overal onder veilige en comfortabele omstandigheden leven.

Toshiba, in 1875 opgericht in Tokio, is vandaag de dag de spil in een mondiaal netwerk van meer dan 590 geconsolideerde bedrijven en 200.000 werknemers, met een jaaromzet van ruim 6,5 biljoen yen (63 miljard US dollar). Meer informatie over Toshiba is te vinden op www.toshiba.co.jp/index.htm

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

Toshiba Perscontact:

Toshiba Corporation

Yuu Takase / Tomoyuki Numata, +81-3-3457-2100

PR & IR-kantoor

media.relations@toshiba.co.jp

Zie het origineel.