Wereldvermaarde Amerikaanse kankeronderzoeker komt doceren in Maastricht

De beroemde Amerikaanse professor Douglas Hanahan aanvaardt aanstaande vrijdag, 20 maart, de bijzondere TEFAF-leerstoel voor kankeronderzoek, de TEFAF Oncology Chair. Daaraan voorafgaand is er een masterclass met behalve Hanahan diverse kopstukken op het gebied van oncologisch onderzoek.

In het kader van de kunstbeurs TEFAF haalt het Maastrichtse onderzoeksinstituut GROW, dat deel uitmaakt van UM/ Maastricht UMC+, ieder jaar een wetenschapper van naam naar Maastricht die de TEFAF Oncology Chair krijgt. Dit jaar is dat dus prof. Douglas Hanahan, de Amerikaanse bioloog die sinds 2000 wereldfaam verwierf met zijn baanbrekende artikel Hallmarks of Cancer (kenmerken van kanker). In dat artikel beschrijft Hanahan zes onderscheidende kenmerken van kanker: kankercellen groeien autonoom; ze negeren groeiremmende signalen; ze weerstaan geprogrammeerde celdood (apoptosis); ze kunnen zich eindeloos vermeerderen; ze maken nieuwe bloedvaten aan om tumoren te voeden; ze kunnen het weefsel verlaten waarvan ze deel uitmaken en zijn in staat om uit te zaaien naar andere organen. Later voegde Hanahan daar in een vervolgpublicatie nog twee nieuwe kenmerken aan toe: kankercellen onttrekken zich aan normale stofwisselingsroutes en ze ontwijken het immuunsysteem .

Hanahan is tegenwoordig directeur van het Swiss Institute for Experimental Cancer Research. Vorig jaar ontving hij een zogenoemde Lifetime Achievement Award van de American Association for Cancer Research.

Hanahan zal vrijdag om 16.00 uur in de Aula van de Universiteit Maastricht zijn bijzondere leerstoel aanvaarden met het uitspreken van een rede, getiteld The daunting complexity of cancer: Understanding the battlefield is a step towards winning the war. Daaraan voorafgaand is er een masterclass in de Maastricht School of Management. Behalve Hanahan zelf zijn er gerenommeerde sprekers van het Erasmus MC Rotterdam, het Vesalius Research Center van de Universiteit van Leuven, het Nederlands Kanker Instituut, het UMC Utrecht en het Radboud Insitute for Molecular Life Sciences Nijmegen. Later dit jaar zal Hanahan nog twee keer naar Maastricht komen om masterclasses te verzorgen.