Nederland verlengt deelname Europese trainingsmissie Somalisch leger

Nieuwsbericht | 20-03-2015

Nederland verlengt zijn deelname aan de Europese trainingsmissie in Somalie (EUTM Somalie) tot eind 2016. Dit schrijven minister Koenders (Buitenlandse Zaken), minister Hennis (Defensie) en minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) namens het kabinet aan de Kamer. De Nederlandse deelname zou eind deze maand aflopen. Hoofdtaak van de missie is het trainen van het Somalische leger. Dat is nog niet in staat zonder internationale hulp te opereren. Het werk van EUTM Somalie blijft dan ook nodig, aldus de ministers.

Nederland neemt sinds maart 2013 deel aan de trainingsmissie, met zes tot vijftien militairen. De totale omvang van de missie bedraagt 120 personen uit twaalf landen. De missie zal de komende maanden groeien naar 150 personen. De Nederlandse bijdrage aan de missie staat niet op zichzelf. Zij is onderdeel van de bredere inzet van Nederland in de Hoorn van Afrika op het gebied van piraterijbestrijding. Een effectieve veiligheidssector in Somalie is nodig om de onderliggende oorzaken van piraterij op land te kunnen aanpakken.

De missie moet zijn werk in bijzonder moeilijke omstandigheden verrichten. Bij de start van EUTM Somalie in 2010 moest de veiligheidssector in Somalie vanaf de grond worden opgebouwd. Na twintig jaar burgeroorlog bestond er geen enkele formele veiligheidsstructuur meer in het land.

Tot nu heeft EUTM Somalie ruim 4500 militairen getraind. Mede op initiatief van Nederland heeft de EU besloten dat de missie de komende periode aanpassingen moet doorvoeren om de duurzaamheid van de behaalde resultaten te verbeteren. De missie zal naast training meer aandacht besteden aan begeleiding van hoger defensiepersoneel en adviseren van leidinggevenden in de veiligheidssector. De verwachting is dat met deze aanpassingen, de missie nog beter in staat zal zijn een bijdrage te leveren aan de broodnodige opbouw van de Somalische veiligheidssector.