Compensatie afschaffing tegemoetkoming Wtcg en CER


23 maart 2015

Mensen met een chronische ziekte of een handicap hebben vaak extra zorgkosten door hun aandoening. Zij konden eerder een compensatie krijgen via de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en de regeling Compensatie eigen risico (CER). De tegemoetkomingen werden uitgekeerd
door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Het kabinet heeft 3 juni 2014 besloten om de Wtcg en CER af te schaffen.

Ondersteuning door gemeente

De gemeente krijgt nu een klein budget van het Rijk voor een nieuwe regeling. Alleen inwoners met de laagste inkomens krijgen nog ondersteuning via de speciale regeling `compensatie in de kosten van het eigen risico van de ziektekostenverzekering'. Wanneer het eigen risico van de
ziektekostenverzekering in 2015 voor EUR 200 of meer is verbruikt, compenseert de gemeente dit op aanvraag tot een bedrag van EUR 200.

Voorwaarden:

* U heeft een inkomen lager of gelijk aan 120% van het sociaal minimum
* U heeft het eigen risico van uw ziektekostenverzekering voor EUR 200 of meer betaald
* U heeft geen of een klein vermogen (Voor een gezin of alleenstaande ouder EUR 11.790 en voor een alleenstaande EUR 5.895)
* Tegemoetkoming is maximaal EUR 200

U heeft een brief ontvangen van het CAK en een antwoordkaart ingestuurd?

Had u recht op de CER en/of Wtcg? Dan heeft u in 2014 een brief met antwoordkaart over de veranderingen van het CAK ontvangen. Door het insturen van de antwoordkaart gaf u toestemming om uw gegevens door te sturen naar de gemeente, zodat de gemeente de mogelijkheid heeft om u te informeren
over het beleid dat zij per 2015 gaat voeren. De gemeente informeert zoveel mogelijk mensen eerst via de lokale media en www.purmerend.nl. Later krijgen mensen die een antwoordkaart van het CAK hebben ingevuld nog een persoonlijke brief hierover.

Indienen aanvraag

Bureau MEUREURrDoen voert de regeling uit. Heeft u het eigen risico voor meer dan EUR 200,- verbruikt over het jaar 2015? Dan kunt u vanaf april 2015 een aanvraag indienen.
Bureau MEUREURrDoen is elke werkdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 - 20 30 670. U kunt ook de website bezoeken: www.meerdoenpurmerend.nl.