Kopstukken conferentie: slagvaardigheid vereist aanpassingen (video)

"We moeten samen op zoek naar antwoorden voor de uitdagingen van morgen." Daartoe riep Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp op bij de afsluiting van de Future Force Conference. "We moeten werken aan onze geloofwaardigheid, bouwen aan netwerken, anticiperen op ontwikkelingen en blijven innoveren."

De creme de la creme van de militaire wereld praatte op de conferentie in Soesterberg 2 dagen lang over de internationale strategische toekomst. Samen met (inter)nationale partners uit wetenschap, industrie en overheid zochten ze naar een gedeeld beeld van toekomstige veiligheidsuitdagingen. En naar mogelijke oplossingen.

Blijven investeren

Hervorming van instituties. Meer en beter samenwerken. Meer draagvlak voor de krijgsmacht. Meer geld. Deze aanbevelingen echoden door in verschillende presentaties en discussies. Ook minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert zit op dit spoor: "Wij moeten niet terugdeinzen voor baanbrekende initiatieven. We kunnen er niet van uitgaan dat we militair overwicht behouden als we niet tegelijkertijd investeren in benodigde capaciteiten."

Future Force Conference "voltreffer"

* Download deze video

Zie het origineel.

Blijven aanpassen

NAVO-opperbevelhebber generaal Philip Breedlove viel haar daarin bij. Zijn pleidooi: onze vijanden en de manier van oorlogvoeren veranderen en de NAVO moet mee veranderen om slagvaardig te blijven. Generaal Middendorp ziet deze conferentie als aanjager van meer en betere samenwerking. "Ik hoop

dat deze conferentie werkt als een snelkookpan. Tal van spelers hebben hun informele netwerk uitgebreid en weten elkaar nu beter te vinden."