China biedt Nederlandse agri en food sector belangrijke rol in Beijing

Het Holland Center, een recent opgericht samenwerkingsverband om het succesvol zakendoen in China te vergroten, en China Development Orient (CDO), dochter van de China Development Bank, ondertekenden woensdag 25 maart in het bijzijn van minister-president Mark Rutte een Memorandum of Understanding (MoU) over het ontwikkelen van een moderne en technologisch hoogwaardige voedselproductie in en voor de stad Beijing.

Het MoU biedt Nederlandse bedrijven en organisaties de mogelijkheid zich onder aantrekkelijke voorwaarden te vestigen in Qinglong Lake, een gunstig gelegen gebied in de buitenring van Beijing op slechts 25 km afstand van het stadscentrum. Het gebied is 50 km2 groot en wordt in twee fasen ontwikkeld. De eerste fase gaat nog dit jaar van start.

Voedselvoorziening Beijing

Beijing heeft 22 miljoen inwoners en moet 80% van haar voedsel aanvoeren van buiten de stad. Doel is de komende jaren de eigen productie op te voeren van 20% naar 30% en tegelijkertijd een slag te maken in voedselkwaliteit en -veiligheid. Juist daarvoor wordt samenwerking gezocht met het Nederlandse bedrijfsleven. Wageningen UR is gevraagd mee te denken over de inrichting van het gebied, dat een mix moet worden van wonen, recreeren en produceren. Opdracht daarbij is thema's als gezondheid, lifestyle, technologie en welbevinden vloeiend in elkaar over te laten lopen.

Samenwerking China Nederland

Het MoU is een concrete vervolgstap in de langjarige samenwerking tussen China en Nederland op het gebied van food, agri en tuinbouw, zoals opnieuw bekrachtigd door President Xi Jinping en Premier Mark Rutte in maart 2014 tijdens het staatsbezoek van de Chinese President aan Nederland. Het memorandum bouwt ook voort op de eerdere contacten tussen burgemeester Van der Laan van Amsterdam en de toenmalige burgemeester en huidig partijsecretaris Guo Jinlong van Beijing in het kader van hun zustersteden-relatie. Het heeft ook een link met het `feeding the city' topsectorinitiatief.

CORPUS

CORPUS, de educatieve attractie in Leiden, is deelnemer in het Holland Center. De attractie treft nog dit jaar voorbereidingen voor de bouw van een centrum in Qinglong Lake op een mooie zichtlocatie aan de snelweg. Daarbij vervult CORPUS de functie om met hun 'reis door het lichaam' het brede publiek op een aantrekkelijke manier kennis en inzicht te verschaffen over voeding, gezondheid en een gezonde levensstijl. De realisatie van deze eerste CORPUS is een opstap naar de bouw van nog minstens 10 centra elders in China. In totaal is hiermee een bedrag gemoeid dat kan oplopen tot 250 miljoen euro.

Holland Center

Het Holland Center is een initiatief van een aantal toonaangevende bedrijven en organisaties uit de agri & food en tuinbouw sector. Minister Ploumen gaf eind 2014 in Shanghai het startschot voor dit centrum. Het heeft als doel het succesvol zakendoen van Nederlandse bedrijven in China en gebruikt hiervoor de methode van gerichte matchmaking. Daarnaast bundelt het centrum krachten om de sterktes van Nederland in agri & food te tonen. Het centrum heef ook initiatieven in een vergevorderd stadium om Nederlandse voedselproducten aan te bieden in China via e-commerce.