Positief oordeel Belastingdienst leidt tot Horizontaal Toezicht geme..


De Belastingdienst en de gemeente Bladel tekenen op 26 maart een convenant voor zogeheten `horizontaal toezicht'. In het convenant zijn afspraken gemaakt over de wijze en intensiteit van het toezicht door de Be-lastingdienst.

Beide partijen spreken hierin de intentie uit hun onderlinge relatie te baseren op vertrouwen, transparantie en begrip.

Minder fiscale risico's en minder administratieve lasten

Met horizontaal toezicht stelt de Belastingdienst in een open relatie met de gemeente Bladel de samenwerking centraal. Dat betekent afstemming vooraf waar nodig, in plaats van controles achteraf. Door een goed ingerichte interne organisatie en afspraken om actuele fiscale kwesties bijtijds
gezamenlijk te bespreken, kunnen controles achteraf beperkt blijven (vermindering controledruk). De Belastingdienst kan het toezicht daardoor veel efficienter uitvoeren en de gemeente loopt minder fiscale risico's (bijvoorbeeld mogelijke naheffingen met financiele consequenties) en heeft
bovendien minder administratieve lasten.
De fiscale regels blijven uiteraard gewoon bestaan, maar deze vorm van toezicht maakt het samenwerken voor beide partijen eenvoudiger.

Intern onderzoek gaf groen licht

De afgelopen maanden heeft de Belastingdienst intern onderzoek gedaan bij de gemeente. Hierbij zijn werkprocessen doorgelicht en diverse gesprekken gevoerd. Hieruit is geconcludeerd dat horizontaal toezicht mogelijk is.