Activiteiten rondom 70 jaar bevrijding


RSS

Actueel bericht, 25 maart 2015

Het jaartal 2015 staat gelijk aan 70 jaar bevrijding van ons land door de geallieerden. Om de herinnering hieraan levend te houden vinden in aanloop naar 4 en 5 mei meerdere activiteiten plaats rondom de viering van 70 bevrijding.

1 april: The Final Push

Onder de noemer `The Final Push' zal een colonne van originele WO2 voertuigen zich een weg banen door de gebieden die ook in 1945 in de opmars lagen van de geallieerden. Tussen het startpunt Groesbeek tot aan het eindpunt Groningen, dat na tweeenhalve week zal worden bereikt, liggen diverse
activiteiten die de moeite waard zijn om te bezoeken. Op 1 april komt de colonne om 14.15 uur aan bij het Canadapark in Doetinchem. Hier wordt een herdenking gehouden bij de Shermantank. Hierna vertrekt men richting de Bleek waarna via een tijdelijke brug de Oude IJssel wordt overgestoken.
Alle (ongeveer 100) legervoertuigen zijn tussen 16.00 en 17.00 uur te bewonderen langs de Terborgseweg en Raadhuisstraat. Kijk voor het uitgebreide programma en meer informatie op: http://www.thefinalpush2015.com/.

12 april: Bevrijdingsroute / naar Arnhem

Vanaf station Aalten vinden op 12 april op verschillende stations muzikale uitvoeringen plaats op de perrons. Om 11.22 uur vertrekt onder andere burgemeester Joosten vanuit het station in Doetinchem richting Arnhem. Dit gebeurt na een aubade van het Ettens mannenkoor (100 leden) en een
vendelhulde van diverse vendeliers. Na de optredens reizen de muzikanten per trein naar de Eusebiuskerk in Arnhem waar gezamenlijk een groot Liberationconcert gegeven wordt samen met het Oost-Gelders Symfonieorkest.

2 mei: Bezoek Canadezen aan Doetinchem

Het Canadese leger (regiment Fort Garry Horse) heeft in 1945 Doetinchem bevrijd. De straatnamen en het wijkgebouw Fort Garry Horse herinneren ons aan de bevrijding van Doetinchem door dit Canadese leger. In Fort Garry Horse huist nu de speeltuin- en ontspanningsvereniging "De Hoop". Op 2 mei
om 14.15 uur bezoekt een groep van 20 Canadezen uit het nog steeds bestaande Fort Garry Horse regiment, met daaronder 2 veteranen van de bevrijding 70 jaar geleden, De Hoop.

Op 1 april komen meer dan 100 oorlogsvoertuigen in Doetinchem aan ter herinnering aan 70 jaar bevrijding.