waterwandeling


Zes kilometer lopen met zes liter water op je rug. Voor veel kinderen in ontwikkelingslanden is dat dagelijkse kost. 400 Vlaardingse basisschoolleerlingen van groep 6, 7 en 8 hebben op woensdag 18 maart tijdens de sponsorloop Wandelen voor Water ervaren hoe zwaar dat is.

Wandelen voor Water is een landelijk initiatief georganiseerd door Aqua for All. ZOA verzorgt elk jaar een groot aantal sponsorlopen rond Wereld Waterdag, 22 maart. In Vlaardingen wordt Wandelen voor Water mogelijk gemaakt door Rotary Club Vlaardingen.

Schone wc's

Dit jaar liepen de kinderen voor een project in Jemen. Samen met ZOA wordt hier gewerkt aan een gezonde basis voor de gemeenschap door de toegang tot veilig drinkwater en schone wc's te verbeteren. Zo kunnen gevaarlijke, besmettelijke ziektes als cholera worden voorkomen.

Waterwandeling - fotografie: Sjaak van ?t Wout]
Waterwandeling - fotografie: Sjaak van `t Wout

Het doel van ZOA is om ervoor te zorgen dat in 2016 23.000 schoolkinderen en circa 25.000 dorpelingen toegang hebben tot schoon drinkwater en goede wc's. Daarom liepen 400 leerlingen van Kindcentrum Prins-Willem Alexander, Kindcentrum de Ark, Dr. Bavinck, Open Venster en de Hoeksteen voor dit
project.

Naast het inzamelen van sponsorgeld bestaat het programma van Wandelen voor Water ook uit kennisoverdracht. Kinderen krijgen voorafgaand aan de sponsorloop gastlessen en informatie om hen een beter besef te geven over de situatie waarin veel van hun leeftijdsgenoten zich bevinden. Zo leren zij
dat drinkwater en goede hygiene belangrijke voorwaarden zijn voor een goede gezondheid.

Arnout Hoekstra, wethouder Sport en Onderwijs maakte rond 11.30 uur, toen alle leerlingen binnen waren, de balans op. 400 leerlingen liepen zes kilometer met zes liter water en haalden bijna 7.000 euro op voor Wandelen voor Water. Een enorme prestatie.

Uitgelicht