Gemeente wil molen overdragen aan stichting Molen de Arend Terheijden


Gemeente wil molen overdragen aan stichting Molen de Arend Terheijden

Het college van burgemeester en wethouders wil de molen de Arend voor het symbolische bedrag van 1 euro overdragen aan de stichting Molen de Arend Terheijden.

Door de overdracht aan de stichting heeft de gemeente een goede oplossing gevonden voor het beheer en behoud van de molen. De gemeente bespaart hiermee zelf jaarlijks 30.000 euro aan kosten voor onderhoud.

In 2012 heeft de gemeenteraad bij de kerntakendiscussie besloten om gebouwen af te stoten waarin geen gemeentelijke hoofdtaak plaatsvindt. Dit om te bezuinigen op kosten voor onderhoud. Molen de Arend in Terheijden was een van deze af te stoten gebouwen.

Begin 2013 is er een verkennend gesprek geweest met de toenmalige molenaar over de toekomst van de molen. Begin 2013 is er gestart met de oprichting van een stichting voor overname van de molen. In november 2013 is de stichting opgericht. De stichting heeft een ondernemersplan opgesteld voor
de overname van de molen. Er is inmiddels een nieuwe molenaar die de molen en de winkel wil uitbaten.

Voor de overdracht heeft de gemeente begin 2014 de totale onderhoudstoestand laten opnemen. De gemeente heeft dit gebruikt voor het aanvragen van een restauratiesubsidie bij de provincie. De gemeente draagt de al ontvangen subsidies voor restauratie van 120.000 euro, samen met een eenmalig
bedrag van 70.000 euro, over aan de stichting. Hiermee kan de molen een duurzame doorstart maken. De stichting kan met dit bedrag de restauratie laten uitvoeren, het onderhoud voor het eerste jaar en de overdrachtskosten betalen.

Het voorstel van het college staat op 23 april 2015 op de agenda van de gemeenteraad.