EU parlement veroordeelt Tanzania voor geweld tegen Maasai

PERSBERICHT / 25 maart 2015

EU parlement veroordeelt Tanzania voor geweld tegen Maasai

Het Europees parlement heeft de overheid van Tanzania veroordeeld voor jarenlange mensenrechtenschendingen en geweld tegen de Maasai. Daartoe is anderhalve week geleden een resolutie aangenomen. Nog onlangs, op 12 januari jl., werden door de Tanzaniaanse autoriteiten 200 onderkomens vernield en een grote hoeveelheid vee afgevoerd, waardoor 3000 Maasai berooid en dakloos achterbleven. De problemen van de Maasai met de overheid in Tanzania hangen samen met een jachtvergunning die verleend is aan een bedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten.

De problemen van de Maasai dateren uit 1992, toen werd aan het safaribedrijf Ortello Business Corporation (OBC) uit de Verenigde Arabische Emiraten een exclusieve vergunning tot jagen verleend. Zo werden in 2009 werden meer dan 3000 overwegend vrouwen en kinderen uit 8 Maasai dorpen door de oproerpolitie en bewakers van OBC verdreven en een grote hoeveelheid vee gedood of afgevoerd. Een aantal Maasai kwam bij deze actie om het leven. Medewerkers van de EU ambassade in Tanzania hebben dat jaar op aandringen van Cordaid de vernielde dorpen bezocht.

“De EU resolutie is ongelooflijk belangrijk als signaal van steun aan inheemse volkeren als de Maasai. Niet eerder is zo duidelijk en op zo’n hoog niveau geoordeeld over de schendingen van hun rechten”, aldus mw. Alba Espinoza Rocca, programmamedewerker van Cordaid.

In 2013 wilde de Tanzaniaanse overheid 1500 vierkante kilometer Maasai land grenzend aan het Serengeti National park, aan OBC verkopen. De gedwongen verhuizing van 40.000 Maasai was hierin voorzien. Onder internationale druk zag president Jakaya Kikwete van Tanzania in november 2014 van de verkoop af. Maar de mensenrechtenschendingen gaan door, getuige het recente geweld uit januari.

Landgrabbing

Het EU parlement haalt in de aangenomen resolutie fel uit naar de wijdverbreide praktijk in Tanzania van ‘landgrabbing’, het op grote schaal door de centrale overheid geven van een andere bestemming aan gemeenschapsgrond, zonder rekening te houden met de rechten van lokale bewoners.

In het eerste decennium van deze eeuw kende Tanzania een grote interesse vanuit binnen- en buitenland voor de teelt van gewassen voor biobrandstof. Ca. 640.000 ha aan grond werd tussen 2005 en 2008 van kleine boeren en plattelandshuishoudens afgepakt en aan investeerders toegewezen.

Masaai behoren tot de zogenaamde pastoralisten, rondtrekkende veehouders. Deze komen veelvuldig voor in de droge gebieden van de Hoorn van Afrika en hebben ernstig te lijden onder ‘landgrabbing’, waardoor grote gebieden voor hen niet meer toegankelijk zijn.

Het Europese parlement constateert dat zowel pastoralisten als de Maasai (10% van de bevolking) als alle kleine boeren in Tanzania (75% van de bevolking) een grote kans lopen om hun land te verliezen door verkoop van het land zonder voldoende kennis van de juridische en praktische consequenties, door corrupte en illegale overdracht aan buitenlandse bedrijven of wijziging van de bestemming van grond in bijvoorbeeld natuurpark door de autoriteiten.

Het is deze praktijk waartegen het Europees parlement zich nu voor het eerst uitspreekt. De veroordeling door het parlement is een succes voor Tanzaniaanse en Europese organisaties, onder wie Cordaid, die opkomen voor de rechten van pastoralisten in Oost–Afrika. Cordaid strijd al jaren voor betere rechten van de pastoralisten en erkenning voor hun bijdragen aan de nationale economieën in de vorm van de vleesproductie en hun omgang met het fragiele ecosysteem waarin zij leven. Cordaid is oprichter van de Coalition of European Lobbies for Eastern Africa Pastoralism (CELEP) en heeft een groot programma gericht op veehouders in de droge en semi droge gebieden in de Hoorn van Afrika.

Het EU parlement stemde op 12 maart 2015 voor de resolutie.

Link website Europees parlement http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/content/20150311IPR33515/html/Human-rights-Tanzania-attacks-by-Da%E2%80%99esh-in-the-Middle-East-South-Sudan