Shimano verovert e-bike markt met slim en licht systeem

Dit is een origineel bericht van PR Newswire

NUNSPEET, Nederland, March 25, 2015 /PRNewswire/ --

Shimano STEPS bekroond met Fiets Innovatie Award en in 23 merken toegepast Shimano, bekend van de fietsonderdelen, heeft een nieuw geintegreerd systeem voor e-bikes op de markt gebracht. Het hightech lichtgewicht Shimano STEPS systeem kreeg eind februari meteen de Nederlandse Fiets Innovatie Award 2015 toegekend en wordt sinds dit jaar al gemonteerd op 23 fietsmerken, waaronder bekende als Trek, Cortine en Cannondale. Op de Nederlandse markt voor elektrische fietsen was de Japanse fabrikant nog niet vertegenwoordigd. In 2014 steeg de verkoop van e-bikes met 16 procent. 223.000 van de 1,05 miljoen verkochte fietsen in Nederland waren e-bikes, zo maakte de RAI onlangs bekend. Op die groeiende markt van e-bikes wil Shimano een bijdrage leveren om mensen fietsplezier te kunnen bieden. Waar concurrerende merken vaak alleen de accu of enkele onderdelen voor e-bikes leveren, heeft Shimano een compleet systeem met alle onderdelen ontwikkeld. Van aandrijving tot de batterij, van versnellingssysteem, fietscomputer tot de ketting. Kenmerkend voor Shimano is dat het bedrijf in Research & Development investeert en daardoor een intelligent, stil en licht systeem heeft ontwikkeld met allerlei hightech innovaties zoals elektronisch schakelen (Di2). Met 3,1 kilogram is Shimano STEPS een van de lichtste aandrijfsystemen op de markt. Dat is niet alleen belangrijk voor de 50+ doelgroep, die zo min mogelijk gewicht wil wegtrappen. Het compacte en lichte ontwerp verbetert de controle van fietsers en is daardoor geschikt voor een zeer brede doelgroep.

Via sensortechnologie wordt informatie over aanhaalmoment, snelheid, trapfrequentie en crankpositie opgepikt. Dit zorgt voor een soepele en optimaal afgestemde trapkracht. Het e-bike systeem stopt als de fietser een snelheid van 25 kilometer per uur heeft bereikt. De accu heeft een vermogen van 418Wh, is na vier uur opgeladen en levert ook na 1000 keer opladen nog evenveel vermogen.

Met de eco-modus op de fietscomputer kunnen fietsers tot 120 kilometer ver fietsen. Er zit zelfs een loopondersteuningsfunctie op, die tot 6 kilometer per uur de fiets een helling op helpt duwen. Het e-bike systeem wordt in de toekomst verder aangevuld met innovatieve onderdelen, zoals onlangs de Nexus-8 Di2 naaf. Die zorgt ervoor dat de elektrische fiets automatisch schakelt, net zoals de automaat van een auto.

De jury van de RAI Vereniging kende het systeem de Fiets Innovatie Award toe vanwege het compacte design, het lage gewicht en de totale integratie van componenten. Dit maakt Shimano STEPS volgens de jury een ware innovatie. Ook dealers en fietsfabrikanten reageren enthousiast op het nieuwe systeem. Tijdens trainingsdagen kreeg Shimano STEPS het cijfer 9 en inmiddels hebben de fietsmerken Alba, Bonaventure, Cannondale, Cortina, Dutch ID, Evobike, Flanders, Granville, Hercules, Johnny Loco, KTM, Merida, Oxford, Pegagus, Puch, SCOTT, Spiked Cycles, Stella, Thompson, Trek, Velo de Ville, Venturelli en Vogue fietsen met het systeem in hun assortiment. http://www.shimano.com

Shimano Benelux B.V.

CONTACT: