Keuzegids Masters 2015: UM beste brede universiteit

Keuzegids Masters 2015: UM beste brede universiteit

25 maart 2015

Volgens de Keuzegids Masters 2015 die vandaag verschijnt, is de Universiteit Maastricht in de ranglijst van 13 universiteiten de beste brede universiteit, met een gemiddeld rapportcijfer van 6,35. Twee opleidingen hebben een score van 76 of meer behaald en ontvangen daarmee het kwaliteitszegel `Topopleiding': Management of Learning (SBE) met rapportcijfer 82 en de researchmaster Kunst- en Cultuurwetenschappen (Cultures of Arts, Science and Technology, FASoS), cijfer 76.Van de 39 beoordeelde opleidingen, staan 9 masters van de UM binnen hun categorie op de eerste plaats: Management of Learning, de onderzoeksmaster Kunst, Cultuur en Erfgoedwetenschappen, International and European Tax Law, Public Policy and Human Development, Forensic Psychology, Health Sciences en een gedeelde eerste plek voor Econometrics and Operations Research, en European Public Health en Global Health binnen de categorie Gezondheidswetenschappen. Vorig jaar behaalden 14 van de 41 beoordeelde opleidingen een eerste plaats.

Achttien opleidingen behaalden dit jaar een tweede en derde notering (vorig jaar waren dit er 14); hiermee hebben in totaal 26 opleidingen een top 3-positie behaald (ten opzichte van 28 vorig jaar). Van de 39 beoordeelde opleidingen, hebben 11 hun positie verbeterd en zijn er 18 gedaald.

De interdisciplinaire masteropleiding Human Decision Science van de Faculty of Psychologie and Neuroscience en de School of Business and Economics is dit jaar voor het eerst beoordeeld in de Keuzegids, en behaalde een tweede plek met een score van 66.

Over de Keuzegids

De kwaliteitsoordelen per opleiding in de Keuzegids Masters zijn voor 70 procent gebaseerd op tevredenheidsscores van studenten in het kader van de Nationale Studenten Enquete (NSE). De andere 30 procent wordt bepaald door de oordelen van keurmerkinstantie NVAO. Zie www.keuzegids.org/methodiek voor meer informatie over de methodiek.

In totaal krijgen ruim 750 masteropleidingen een complete beoordeling op tien kwaliteitsaspecten, uitmondend in een `totaalscore' tussen 20 en 100 en eindoordeel van de gidsredactie. Van al deze opleidingen krijgen er in totaal 82 een eindoordeel "++" of "+++". Deze opleidingen krijgen van de redactie de titel topopleiding.

De Keuzegids Masters is een uitgave van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) in Leiden. De gids is te koop in de winkel of te bestellen via www.keuzegids.org.

De Keuzegids Masters is voor alle medewerkers en studenten van de UM digitaal gratis in te zien via www.keuzegids.org/ol (klik op Keuzegids Masters).