Toespraak minister-president Rutte tijdens trade dinner in Shanghai

Toespraak | 25-03-2015

Toespraak minister-president Mark Rutte tijdens trade dinner, Shanghai, 25 maart 2015.

Dames en heren,

Ik las onlangs een uitspraak van een Rotterdamse health care professional die veel zaken doet met partners in Shanghai. Hij zei: `Als de Chinezen een probleem hebben, reizen ze de hele wereld over op zoek naar de beste oplossing.'

En het goede nieuws is, dat ze die beste oplossing blijkbaar in toenemende mate in Nederland vinden. Kijk maar naar de enorme toename van Chinese investeringen in Nederlandse bedrijven. Of kijk naar het groeiende aantal Chinese studenten en onderzoekers op onze universiteiten.

De Nederlandse kranten staan bol van alle Chinese activiteiten in ons land. Recente investeringen van Chinese kant in een Nederlandse pensioenverzekeraar en zelfs de voetbalclub van mijn eigen stad Den Haag laten zien dat achter al die zeecontainers met goederen onderweg van Shanghai naar Rotterdam steeds meer people-to-people contacten schuil gaan. En daarmee is er ook een continue en groeiende stroom van kennis, ervaring en ideeen op allerlei, ook minder voor de hand liggende terreinen. Die Rotterdamse health care professional die ik net citeerde, werkt bijvoorbeeld samen met partners uit Shanghai aan betere zorg voor dementerende bejaarden.

Andersom is die stroom van mensen, kennis en ideeen er ook. Van oudsher al. Want ook Nederlanders weten dat grenzen moeten worden opgezocht om verder te komen. Dat was al zo in de 17de eeuw, toen de eerste Nederlandse schepen voor de Chinese kust verschenen. De feiten zijn dat Nederland al jarenlang behoort tot de top drie van Europese handelspartners van China en de derde Europese investeerder is in Shanghai. De wederzijdse handel tussen Nederland en Shanghai bedroeg in 2014 ruim 8 miljard dollar en groeit nog steeds. Dat zijn geen geringe cijfers. Maar het kan altijd beter. En daarom ben ik hier, in Shanghai, samen met een grote handelsdelegatie. To open doors and close deals.

Het is alleen maar logisch dat Shanghai in de samenwerkingsrelatie tussen Nederland en China een speciale positie inneemt. De grootste haven van de wereld is door vele vriendschappelijke en zakelijke banden verbonden met Rotterdam, de grootste haven van Europa. Bovendien is Shanghai een economische hotspot die zijn gelijke nauwelijks kent. Op zes honderdste procent van het Chinese landoppervlak wordt een achtste deel van het geld in China verdiend. Deze stad zindert van energie en dat voel je direct als je hier landt. Het is een kosmopolitische en dynamische stad, met jaloersmakende groeicijfers en volop mogelijkheden voor internationale bedrijven, onder meer door de Free Trade Zone. En daarom is het een stad waar wij Nederlanders graag komen.

Hier in Shanghai wonen en werken 3000 Nederlanders en zijn ongeveer 800 bedrijven gevestigd die hun basis direct of indirect in Nederland hebben. Is dat veel? Ja. Maar het is ook logisch. Want bij alle sociaal-culturele verschillen die er zijn, lijken we in veel opzichten ook op elkaar. In onze handelsgeest. In de cultuur van innovatie. In onze pragmatische instelling en resultaatgerichte aanpak. Altijd druk met die zoektocht naar de beste oplossingen voor de problemen van vandaag en morgen. Dat is wat ons bindt en ook in de toekomt verder zal brengen.

Ik was verheugd dat president Xi Jinping Nederland uitkoos als bestemming van zijn eerste officiele Europese staatsbezoek. Voor de hand liggend, omdat Nederland fungeert als gateway naar Europa. Hij heeft kunnen zien dat niet alleen die uitstekende infrastructuur, met de haven van Rotterdam, luchthaven Schiphol en de verbindingen naar het Europese achterland, Nederland zo aantrekkelijk maakt. Maar ook ons ondernemerschap en de nieuwsgierige, pragmatische en innovatieve volksaard die ons zo eigen is.

The Netherlands is a small country doing big business. We zijn de 17de economie ter wereld en de tweede agricultural exporter na de VS. Nederlandse bedrijven horen bij de wereldtop wat betreft kennis van agrofood, watermanagement en life sciences. Terreinen die bepalend zijn voor de toekomst van onze planeet en zeker voor een dichtbevolkte regio als Shanghai. Daarmee is deze stad ook een vanzelfsprekende locatie voor het Holland Center, in oktober 2014 door mijn collega minister Ploumen hier geopend. Het Holland Center richt zich op het versterken van de samenwerking tussen Nederlandse en Chinese bedrijven op het gebied van agrofood.

Vanmiddag nog was ik aanwezig bij het seminar `Power of Cooperation. Past, Present en Future'. Daar was ik getuige van veel innovatieve samenwerkingsactiviteiten op het gebied van en agroFood. Ik denk bijvoorbeeld aan het Sino Dutch Dairy Development Center. Een samenwerking waarin Wageningen UR, China Agricultural University, Friesland Campina CRV, en Beijing Zhongdi Breeding Stock samen optrekken. Doel is de verbetering van de kwaliteit, veiligheid en productiviteit van lokaal geproduceerde dairy producten.

Dames en heren, bij zijn bezoek aan Nederland in maart vorig jaar hebben president Xi en ik afgesproken om de goede samenwerking tussen onze landen verder te versterken. Uit mijn verhaal blijkt wel - we zijn op de goede weg. En dat is natuurlijk niet alleen aan ons - juist niet, zou ik zeggen. De echte zaken worden gedaan door bedrijven, zoals die hier vandaag aanwezig zijn. Dus grijp uw kans, praat met elkaar, leer elkaar kennen. Zodat we elkaar blijven helpen in de zoektocht naar de beste oplossingen. Graag proost ik met u op een inspirerende samenwerking!