Geen protocol, maar oefening baart kunst

DEN HAAG - De gemeenteraad van Amersfoort acht het niet perse nodig een protocol in te voeren om calamiteiten in goede banen te leiden. Hij heeft veel meer baat bij casussimulatie van een dergelijke calamiteit. Dit blijkt uit het rapport `Calamiteiten in het sociale domein', waarin onderzoek wordt gedaan naar de voorbereiding van vijf gemeenten op een mogelijke calamiteit.

De simulatie, onder leiding van een externe partij en met aanwezigheid van de burgemeester en de desbetreffende wethouder, bleek nuttig te zijn. De raad kreeg te zien wat er allemaal in werking treedt in de gemeentelijke organisatie als er een calamiteit wordt vastgesteld. 'De gemeenteraad kreeg als het ware een kijkje in de ambtelijke keuken', aldus het rapport.

Aanbevelingen

Op grond van de simulatie kunnen er voor de gemeenteraad in Amersfoort een tweetal aanbevelingen worden gedaan:

- Zorg dat je de feiten kent

- Beperk je bij een media optreden tot de feitelijkheden

Wie alles over de voorbereidingen in Amersfoort op mogelijke calamiteiten wil lezen en de rest van het rapport over calamiteiten in het sociale domein wil lezen, kan het doen door hier te klikken.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 25 maart 2015.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!

Voor meer informatie over Raadslid.Nu: www.raadslid.nu