Eerste taxatieronde na muizenplaag afgerond

Aan tijdelijke verruimingen regelingen wordt hard gewerkt

Het Faunafonds heeft alle bedrijven die een taxatie hadden aangevraagd inmiddels bezocht. Het mooie voorjaarsweer is intussen aanleiding voor veel boeren om te beginnen met het landwerk, er wordt volop bemest, gefreesd en geploegd.

"Op veel plaatsen lijken de muizen ook vertrokken te zijn, al krijgen we nog steeds signalen dat plaatselijk nog een flinke toename te zien is", zegt LTO-beleidsmedewerker Wiebren van Stralen (mest & milieu veehouderij).

De inzet van LTO en het actiecomite is er op gericht dat er tijdelijke verruimingen komen voor regelgeving die knelt bij deze calamiteit. Hierover is overleg nodig met Brussel. Tijdelijk afwijken van regels kan alleen, als Brussel daar toestemming voor geeft.

Taxatierapport

Het taxatierapport is in dit verband een belangrijk bewijs van schade door de muizenplaag. Op deze wijze worden bedrijven geregistreerd die zijn getroffen door de plaag. Tevens wordt inzichtelijk hoe groot de schade op die bedrijven is.

Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan de eerder aangevraagde verruimingen. Het ministerie van EZ is met de Europese Commissie in overleg over een drietal zaken, die groen licht uit Brussel nodig hebben. Op zeer korte termijn wordt de benodigde duidelijkheid daarover verwacht.

Over de kredietfaciliteiten van de provincie Friesland valt te melden, dat de zogenoemde en noodzakelijke `staatssteuntoets' in Brussel is gedaan. Over het resultaat hiervan zal de provincie op korte termijn uitsluitsel geven.

Derogatie

Over een verruiming van de derogatie, met name toestemming voor het langer uitrijden van dierlijke mest, is staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) al geruime tijd in gesprek met Brussel. Ze is naar eigen zeggen al heel ver gevorderd. Het gaat om de volgende verruimingen:

- bij derogatie afwijken van de verplichte 80% grasland. Het aandeel bouwland mag ongestraft hoger zijn, wat nog duidelijk moet worden welke aanvullende eisen of bewijsvoering daarvoor nodig is;

- bijzaai van een dekvrucht toch tellen als grasland. Om vooral bij de eerste snee van het nieuw ingezaaide land zoveel mogelijk opbrengst te krijgen kan het toevoegen van graan (tarwe, gerst, rogge, triticale) of vlinderbloemigen (klaver, erwten, luzerne) een mooie plus opleveren;

- langer uit kunnen rijden van mest. Voor bedrijven waar het groeiseizoen veel later is begonnen, wordt het mogelijk om langer te kunnen uitrijden. Ook deze verruiming is nog niet definitief;

- overmacht bij agrarisch natuurbeheer: er wordt samen met RVO en NVWA gezocht naar een praktische manier om percelen te herstellen zonder dat de pakketten worden afgekeurd. Voor 27 maart a.s. kan men zich nog terugtrekken uit pakketten. Echter, de inzet van alle partijen is er op gericht dat dit niet nodig is.

25 maart 2015