kadir van lohuizen fotografeert het friese wad en zijn vissers

persbericht

leeuwarden, 25 maart 2015

kadir van lohuizen fotografeert het friese wad en zijn vissers

resultaat foto-opdracht Leeuwarder Courant en Fries Museum te zien in tentoonstelling en speciale bijlage

Fotograaf Kadir van Lohuizen geeft in het Fries Museum zijn visie op Friesland met Vissers. Deze tentoonstelling is het resultaat van een gezamenlijke foto-opdracht van de Leeuwarder Courant en het museum. Bij de Leeuwarder Courant verschijnt op 9 april een speciale bijlage met foto’s van Van Lohuizen. Zowel de tentoonstelling als de bijlage gaan over het Friese wad en zijn vissers. Vissers is te zien in het Fries Museum van 11 april tot en met 30 augustus 2015.

“Kies wat jou in Friesland fascineert” zo luidt de opdracht van hoofdredacteur Hans Snijder en directeur Saskia Bak. Van Lohuizen kiest voor de Waddenzee en zijn vissers om verschillende redenen. “De vissers op het Wad hebben mij altijd geïntrigeerd: de garnalenkotters, het gescharrel op de platen en de netten in de geulen. Het is een bijzondere wereld, die altijd onbekend voor mij bleef. Dus toen ik benaderd werd om een reportage over Friesland te maken, was de keus snel gemaakt!”, aldus Van Lohuizen. Daarbij is de Waddenzee een fotogeniek gebied, dat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst staat. En tot slot is het een spannend onderwerp, omdat mens en natuur er samenkomen en soms botsen.

kadir van lohuizen

Kadir van Lohuizen (1963) heeft in zijn 25-jarige carrière als fotojournalist vele thema`s en gebeurtenissen vastgelegd, waaronder conflicten in Afrika en het Midden-Oosten. Met langlopende projecten als ‘Aderen’ over de zeven wereldrivieren en ‘Where will we go’ over de consequenties van de rijzende zeespiegel kreeg hij veel bekendheid. Van Lohuizen heeft talloze prijzen ontvangen voor zijn werk, waaronder twee World Press Photo awards. In september 2007 richtte hij, samen met tien andere fotografen, het agentschap NOOR op. Een jaar later trad hij toe tot de Raad van Toezicht van World Press Photo. Van Lohuizen heeft vijf boeken gepubliceerd, waaronder ‘Diamond Matters’ en ‘Via PanAm’.

samenwerking

Sinds 2003 geven de Leeuwarder Courant en het Fries Museum met onregelmatige tussenpozen opdracht aan een gerenommeerde fotograaf om zijn of haar visie op Friesland te geven. Kadir van Lohuizen is de vierde in de reeks. Onder meer de Vlaamse fotograaf Stephan Vanfleteren ging hem in 2010 voor. Vanfleteren richtte zich op de rol die het verleden in het moderne Friesland speelt.

Het nieuwe Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij.