CDA: Betere onderbouwing kostenbesparing wind op zee vereist

25/03/2015

CDA: Betere onderbouwing kostenbesparing wind op zee vereist

Minister Kamp van EZ moet beter onderbouwen hoe hij denkt 40% kostenbesparing te realiseren bij de bouw van windparken op zee. Dat stelt CDA-kamerlid Agnes Mulder vandaag in een debat over wind op zee. "De minister stelt dat de aanwijzing van Tennet als bouwer de manier is om een 10% kostenbesparing te realiseren, maar geeft daar verder geen onderbouwing voor. Terwijl het hier om een enorme investering gaat, waar niet lichtzinnig mee omgegaan mag worden."

De aanwijzing van Tennet zou volgens Minister Kamp een besparing van 3 miljard euro moeten opleveren. De Kamer heeft van de Minister geen totaalplaatje van de kosten van Tennet voor de aanleg van het net op zee gekregen, noch een onderbouwing op welke wijze per kostenpost de aanleg door Tennet goedkoper is dan de aanleg door de bouwers van de windparken zoals nu de praktijk is.

Agnes Mulder: "Hier moet opheldering over komen. Het kan niet zo zijn dat wij nu Tennet aanwijzen, en uitgaan van besparingen zonder dat daarvan een deugdelijke onderbouwing is voorgelegd aan de Kamer. Dan kan het zomaar dat we over tien jaar weer met de gebakken peren zitten."