CDA: Windmolens niet binnen 12 mijlszone vanaf kust

25/03/2015

CDA: Windmolens niet binnen 12 mijlszone vanaf kust

Windmolens zouden niet binnen 12 mijl vanuit de Nederlandse kust gebouwd mogen worden. Dat stelt CDA -kamerlid Agnes Mulder vandaag in een debat met minister Kamp over windenergie op zee.

"Bij de Hollandse kustgemeenten is er heel veel weerstand tegen windmolens vlak voor de kust. Deze weerstand is er bij vrijwel alle politieke partijen in de kustprovincies. De minister geeft aan dat er een visualisatie is gemaakt van de plannen, maar die mochten betrokken gemeenteraden alleen onder geheimhouding bekijken. Dat stemt niet hoopvol", aldus Mulder.

Volgens het CDA moeten de kustlijn en het uitzicht op zee beschermd worden. "Die kustlijn heeft ook een grote waarde voor de toeristische industrie, die zo belangrijk is voor onze kustprovincies. Als je de windmolens buiten de 12-mijlszone zet, behoud je die waarde. Zo heeft men het ook in Duitsland gedaan." Mulder dient vandaag een amendement in dat regelt dat binnen de 12-mijlszone vanaf de kust geen locaties voor windparken kunnen worden aangewezen.