MANOOX Feromonentest bepaalt direct of er een ´klik´ is


AMSTERDAM, 20150325 -- Datingsite MANOOX gaat een 'feromonentest' inzetten om singles te matchen. De feromonentest kan vrij nauwkeurig aangeven of er vanuit fysiologisch oogpunt een 'klik' zal zijn tussen een man en een vrouw. Voordat de test gebruikt wordt zal samen met de ontwikkelaar een onderzoek gedaan worden naar de voorspellende waarde. MANOOX zoekt nu 128 vrijwilligers tussen de 21 en 45 jaar om aan het onderzoek mee te doen.

Wat zijn feromonen?

Als datingsite is MANOOX benieuwd waarom twee mensen zich tot elkaar aangetrokken voelen. Wat bepaalt de 'chemie' of 'klik' tussen twee mensen? Feromonen lijken hierbij een cruciale rol te spelen.  Feromonen zijn chemische stoffen die dieren, maar ook mensen, onbewust gebruiken om te communiceren. Het is niet zo’n romantisch idee, maar het heeft er alle schijn van dat de geur van bijvoorbeeld okselzweet effect heeft op hoe aantrekkelijk we iemand vinden.

Onlangs kwam MANOOX in aanraking met een fenomenale ontwikkeling op dit gebied: de feromonentest: een biomedisch onderzoeksinstituut, gespecialiseerd in feromonenonderzoek, is een test aan het ontwikkelen om de aantrekkingskracht tussen twee mensen te bepalen. In dit stadium wil het instituut haar naam nog niet prijsgeven.

De ´Feromonentest´

Een simpel urinetestje zal volstaan om te weten of er een 'klik' is: urine bevat feromonen en hiermee kan eenvoudig immunologisch onderzoek gedaan worden. Dit levert een nauwkeuriger resultaat op dan testen met zweetgeuren. Het principe van de feromonentest  is dat twee mensen met verschillende immuunsystemen zich meer tot elkaar aangetrokken voelen dan mensen met hetzelfde immuunsysteem. Dit is evolutionair goed te verklaren, want de toekomstige kinderen zouden dan een betere afweer hebben tegen allerlei ziektes.

De test is gebaseerd op een urinemonster van een man en een vrouw en lijkt erg op een zwangerschapstest. Het teststaafje geeft na  2-3  minuten uitslag of er wel of geen ‘chemische klik’ is. Volgens initieel intern onderzoek van het instituut zou de betrouwbaarheid rond de 68% liggen. Wanneer de vrouwelijke deelnemer dicht bij het moment van ovulatie is, kan de betrouwbaarheid oplopen tot 75%.

Gebruik van de test door MANOOX

MANOOX  heeft nog niet besloten hoe de test uiteindelijk ingezet gaat worden: "Misschien gaan we de test gratis weggeven als geschenk bij een nieuw lidmaatschap. Of we gaan de testen verkopen. We moeten het financiële plaatje wel rond krijgen. Eerst moeten we maar eens zien hoe betrouwbaar de test is."

Meedoen met de test

MANOOX gaat  in april een uitgebreide test doen voor het onderzoeksinstituut. Het instituut levert ruim 1000 testen met daarbij de onderzoeksmethodiek. MANOOX zal in Nederland de testpersonen en koppels benaderen , de testen uitvoeren en de overige communicatie regelen. Voor de test zijn 128 deelnemers nodig. Een groep van 32 single mannen en 32 single vrouwen plus een groep van 32 echtparen of stellen met een langdurige relatie. Onderzoekstechnisch zijn de resultaten met stellen belangrijk. Retrospectieve gegevens geven immers meer betrouwbare informatie.

MANOOX doet een oproep aan singles en koppels om mee te doen met het onderzoek. De aanmeldingen moeten uiterlijk volgende week woensdag bij MANOOX binnen zijn. Meer praktische details zijn te vinden op http://manoox.nl/feromonentest.