Stadsschouwburg Amsterdam biedt onderdak aan Groningers

PERSBERICHT | Amsterdam, 12 maart 2015

Stadsschouwburg Amsterdam biedt onderdak aan Groningers

Made in Groningen

Gisteren doken bekende Groningse artiesten de studio in om een lied op te nemen voor gedupeerden van de aardbevingen. "Een ode aan de provincie, aldus initiatiefnemer Remko Wind. Aan het lied werken o.a. cabaretier Bert Visscher, orkest NNO en acteur Marcel Hensema (Noord Nederlands Toneel) mee. Vandaag wordt de videoclip o.l.v. dansgezelschap Club Guy & Roni opgenomen op de Grote Markt. Ver weg van ons bed? Dat dacht u maar. Stadsschouwburg Amsterdam geeft zijn sleutels van 26 t/m 30 maart a.s. aan een aantal van die Groningers, die een week lang de schouwburg op zijn grondvesten zullen doen schudden met theater, dans, muziek, korte acts en feest.

Made in Groningen

Theatergezelschap Het Noord Nederlands Toneel (met Ola Mafaalani aan het roer) en dansgezelschap Club Guy & Roni (geleid door Guy Weizman) zijn vaste gasten in Stadsschouwburg Amsterdam. Die twee gezelschappen en hun Groningse gasten zijn de spil van Made in Groningen. Het beste uit het hoge noorden in vijf voorstellingen en een uitgebreid randprogramma met korte voorstellingen, performances en muzikale snapshots.

Noord Nederlands Toneel speelt De twaalf gezworenen (regie: Guy Weizman), een voorstelling over de kloof tussen recht en rechtspraak gebaseerd op de film Twelve Angry Man. Club Guy & Roni komt naar Amsterdam met Midnight Rising (bekroond met de Zwaan voor 'Meest indrukwekkende dansproductie 2013') en Mechanical Ecstasy, met live muziek en beats. Acteur Marcel Hensema herneemt zijn overal uitverkochte muzikale solovoorstellingen Mijn Ede en Mijn Tweede, een ode aan de muziek van Groninger icoon Ede Staal en aan het platteland van Groningen.

Rondom de voorstellingen speelt Moeremans & Sons My Own Private Disaster, een performance geïnspireerd door Orson Welles' beruchte hoorspel War of the worlds. Acteur Peter Vandemeulebroecke speelt een korte versie van Keefman, gebaseerd op de antipsychiatrische verhalen van Jan Arends. Actrice Maartje van de Wetering zorgt voor licht theatrale, muzikale snapshots. Solo for Solar Plexus is een artistieke peepshow. Voyeurisme op niveau. Ook de Melkweg sluit aan: op vr 27 maart zorgt Noisia voor een elektronische line-up met o.a. Spor en Ed Rush. Noisia werkte mee aan de muziek in Mechanical Ecstasy van Club Guy & Roni (ook op vr 27 maart!).

do 26 t/m ma 30 mrt: www.ssba.nl/groningen

Specials in de Stadsschouwburg

Ieder jaar organiseert de Stadsschouwburg een of meerdere specials rond een gezelschap dat we in al zijn veelzijdigheid willen laten zien in Amsterdam. Of in dit geval: een hele stad. Voor de gelegenheid geven we de sleutels van de schouwburg even af voor een evenement met voorstellingen, gesprekken, muziek en feest in alle hoeken en gaten van de schouwburg. Eerstvolgend na Made in Groningen: MugWeekend met mugmetdegoudentand (8-10 mei).