Nieuwe opzet damestoernooi - WK Nederland: Ons grootste multiculturele voetbalfestival

Gepubliceerd:26-03-2015

Braziliaanse dames op WK NederlandDe organisatie van het WK Nederland verandert de toernooi-opzet voor de dames. De grootste verandering: 7 tegen 7 op een kleiner veld voor de teams in de lagere klasse.

De afgelopen jaren is gebleken dat het erg moeilijk was voor de organisatie om het aantal damesteams op te schroeven en bleef het totaal elk jaar hangen op 6 tot 8 teams. Te weinig, vind Dennis Berk van de organisatie. "Dit heeft meerdere redenen, waaronder dat het voor sommige landen erg lastig kan zijn om 22 speelsters van die nationaliteit bij elkaar te vinden. Een tweede reden is dat het niveauverschil tussen de teams heel groot is, waardoor mindere teams vaak niet aan de bak komen."

In overleg met de betrokken teams is de organisatie nu met een vernieuwd concept gekomen om het damestoernooi een boost te geven.

Er wordt gespeeld op twee niveaus, net als bij de heren. De World Cup is het hoge niveau en zal onveranderd blijven, nu spelen hier vier teams in mee; Suriname, Kaapverdie, Marokko en Nederland.

Vooral voor het lagere niveau, De World League, de teams die dus echt voor hun plezier mee doen, gaan er veranderingen optreden. De grootste verandering is dat deze teams 7 tegen 7 gaan spelen. Hierdoor hebben deze teams maar de helft van het aantal speelsters nodig. Dit toernooi geldt als instapniveau, de organisatie hoopt teams die hier aan meedoen in de toekomst door te laten stromen naar de World Cup. "Hopelijk houden we op deze manier de drempel laag voor nieuwe teams en kunnen zij aansluiten bij het toernooi. Deze teams betalen natuurlijk ook minder inschrijfgeld, slechts EUR 150,-" Aldus Vadym Zellner, directeur van het WK Nederland.

Het gedachte van het WK Nederland blijft in alle competities hetzelfde: landenteams bestaande uit Nederlanders met buitenlandse ouder(s) plus een Nederlands team. Deelnemers wonen dus in Nederland, maar komen uit voor het land waar zij of hun ouders zijn geboren.

Dit voetbaltoernooi wordt een festival door de kleurrijke samensmelting van alle culturen van publiek, lekker eten, podium en spontane muziek- en dansbattle's.