Regio Twente vraagt aandacht voor Twente in coalitieakkoord Overijssel

In een brief (d.d. 18 maart jl.) gericht aan de formateur(s) roept Regio Twente de provinciale onderhandelaars op in het coalitieakkoord expliciet aandacht te besteden aan Twente.

Specifiek gaat het dan om het versterken van het krachtige economische profiel van Twente en het aanpakken van de sociaaleconomische problemen van de regio. Daarin vraagt zij de provincie om zij aan zij op te (blijven) trekken met de Twentse gemeenten. "Ook in de komende collegeperiode hebben de overheden en andere partners vanuit bedrijfsleven en kennisinstellingen elkaar hard nodig in het belang van een vitaal Twente", benadrukt Regiovoorzitter De Graaf.

Gevraagd is om in het nieuwe coalitieakkoord 2015-2019 in te spelen op een aantal behoeften uit Twente. Een goede afstemming tussen het provinciale beleid en de wensen en belangen die in de regio leven vragen aandacht. Daarbij willen de Twentse gemeenten / Regio Twente de provinciale kennis, belangen en doelen in haar afwegingen blijven betrekken. Tevens wil ze gezamenlijk initiatief blijven nemen op belangrijke dossiers zoals ook in de afgelopen collegeperiode is gedaan binnen de `Innovatiesprong Twente' en binnen de Twente Board.

Provincie als partner

De provincie Overijssel is een belangrijke partner voor de Twentse gemeenten / Regio Twente op diverse terreinen. Twente is een stedelijke regio in een groene omgeving en heeft een hightech profiel met enerzijds een ondernemend en innovatief karakter van waaruit de regio beschikt over het vermogen op kansen in te spelen. Dat is een voor Nederland perspectiefvolle kant. Anderzijds kent Twente veel langdurige werkloosheid en laagopgeleide werkzoekenden aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Om tot de juiste en voldoende economische impulsen te komen werken de overheden en ondernemend Twente en onderwijzend / onderzoekend Twente - vanuit de Twente Board - samen aan oplossingen die moeten leiden tot banengroei en ook het bruto regionaal product op ten minste het niveau van het Nederlands gemiddelde moet tillen. Regio Twente ondersteunt de oproep van de Twente Board aan de lijsttrekkers, waarin de board een actieve inzet van de provincie Overijssel vraagt voor het actieplan `Twente Werkt!'.

Regio Twente heeft verschillende onderwerpen, zoals de economische structuurversterking en de onderlinge samenwerking, onder de aandacht gebracht voor de formatie van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten en gevraagd deze een plek te geven in het coalitieakkoord 2015-2019 van Overijssel:

1. Maatregelen die bijdragen aan de versterking van de sociaaleconomische structuur van Twente.

2. Ontwikkelagenda stedelijk gebied.

3. Werken aan (verdere) verbetering van de bereikbaarheid van Twente.

4. Goede afstemming tussen milieu en gezondheid.

5. Versterking van het internationale profiel van Twente.

6. Versterking va de samenwerking tussen provincie Overijssel, Regio Twente en Twentse gemeenten.