Henk Brink stelt Peter Snijders voor als formateur

Door VVD Drenthe op 27 mrt 2015

Tijdens de eerste, korte Statenvergadering in de nieuwe samenstelling kreeg VVD-Lijsttrekker Henk Brink van alle partijen de goedkeuring om de leiding te nemen in de formatie van de nieuwe coalitie. Henk stelde daarbij voor om Peter Snijders te benoemen tot informateur. Dat voorstel werd met algemene stemmen aanvaard.

Peter Snijder is geen onbekende in Drenthe. Hij is prominent VVD-er en oud-burgemeester van de Wolden. Momenteel is hij burgemeester van het aangrenzende Hardenberg. Peter gaat op korte termijn met alle 10 fracties om de tafel. Hij hoopt op korte termijn - bij voorkeur al op 8 april - daarvan verslag te kunnen doen aan de Staten.

Daarna zal de VVD - in alle waarschijnlijkheid - op basis van deze rapportage de feitelijke formatie in gang zetten. Er wordt naar gestreefd om ook dit proces zo snel mogelijk, maar wel in alle zorgvuldigheid, af te ronden. In dat geval zou een nieuwe College op 29 april geinstalleerd kunnen worden.

De nieuwe informateur zal alle partijen vragen welke rol zij voor zichzelf zien. Daarnaast dient elke partij 5 speerpunten te benoemen die ze graag in het Collegeprogramma terug willen zien. Daarbij dienen ze ook de prioriteit aan te geven. Maar, hen wordt ook gevraagd mogelijke knelpunten te benoemen. Ook kunnen partijen aangeven wat zij zien als een logische combinatie van partijen in de Coalitie.

De feitelijke opdracht aan de informateur luidt als volgt:

- doe onderzoek naar een breed draagvlak met een werkbare meerderheid

- zoek naar consensus over inhoudelijke richtingen en accenten

- streef daarbij naar stabiliteit en continuiteit

- formuleer een gemeenschappelijke visie en ambitie voor de toekomst van Drenthe