Melanie Gilligan in focus


Datum: 29 maart 2015 zondagsschool: 15:00 - 16:30 uur, de Appel arts centre SCREENING: 19:30 - 21:00 uur, Lloyd Hotel Amsterdam

AMSTERDAM, 20150324 -- Op zondag 29 maart organiseert de Appel arts centre, in samenwerkingen de Hallen Haarlem en Casco, Office for Art, Design and Theory, twee events rond het werk van de Amerikaanse kunstenaar Melanie Gilligan. Gilligans werk gaat in op wat wellicht de cruciale vraag van onze tijd is, namelijk hoe om te gaan met de intrinsieke fouten van het ultiem doorgevoerde kapitalisme.

Op zondag 29 maart is er 's middags in de Appel arts centre een zondagsschool met Melanie Gilligan. Tijdens dit event vertelt Gilligan over de achtergrond en de tot standkoming van het project The Common Sense (http://deappel.nl/visit/programme/activity/?id=928), nog te zien bij de Appel arts centre tot en met 10 mei, 2015.

En 's avonds om 19:30 uur wordt in het Lloyd Hotel de film Popular Unrest (http://deappel.nl/visit/programme/activity/?id=974) getoond met introductie van Melanie Gilligan.

The Common Sense
Het experimentele narratieve drama The Common Sense is gebaseerd op het toekomstige grootschalige gebruik van een nieuwe technologie, 'The Patch', die het mogelijk maakt om de ervaring van een ander persoon direct te voelen, en zo de wijze waarop mensen met elkaar omgaan verandert. Wanneer deze technologie het begeeft, veroorzaakt dit massale desoriëntatie en terugtrekking als mensen zich afzonderen in hun huizen, niet langer wetend hoe te communiceren. Wanneer het systeem weer online gaat splitst het verhaal in tweeën: de ene versie is een terugkeer naar de normalisering van de samenleving en de andere is revolutie. Beide verhaallijnen komen uiteindelijk samen in een gemeenschappelijk einde. Met deze technologische afhankelijkheid die vorm geeft aan onze bestaanswijze, zet Melanie Gilligan vraagtekens bij het feit dat wij vandaag nu al beperkt zijn door technologische afhankelijkheid (van mobiele telefoons, i-pads, et cetera) die bepalend is voor onze bestaanswijze. Ze ondervraagt de manieren waarop wij onze intermenselijke relaties vormgeven binnen een kapitalistisch bestel en fantaseert over een mogelijk alternatieve sociale orde.

http://www.thecommonsense.org

De realisering van deze film is mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen drie instellingen: Casco, Office of Art, Design and Theory in Utrecht, De Hallen Haarlem en de Appel arts centre. Opgedeeld in drie fase toonde Casco fase 1, De Hallen Haarlem fase 2A en de Appel arts centre tot en met 10 mei fase 2B. The Common Sense is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Dommering Fonds, Mondriaan Fonds en Fonds 21.

Popular Unrest (2010)
Popular Unrest speelt zich af in een toekomst die op het eerste gezicht erg op het heden lijkt. Er gebeuren echter mysterieuze dingen zoals een serie aan moorden in het openbaar waar bij nooit een dader wordt gezien en onbekende die groepen vormen zonder elkaar te kennen. Dit alles in een wereld waar ‘the Spirit’ heerst, een systeem dat alle uitwisselingen en sociale contacten monitort. De film verkent een wereld waarin het individu is terug gebracht tot slechts een fysiek biologisch lichaam, onderworpen aan de eisen van het kapitaal.

Gefilmd in Londen en opgedeeld in afleveringen doet deze film denken aan David Cronenberg’s ‘body horror’ en Amerikaanse televisie drama’s zoals CSI, Dexter en Bones. De film gebruikt het vermogen van televisie om een verhaal in verschillende stadia te kunnen vertellen. http://popularunrest.org

Melanie Gilligan
De in Londen en New York woonachtige Melanie Gilligan (1979) werkt met een variëteit aan media zoals video, perfomances, tekst, installaties en muziek. Onafhankelijk van elkaar delen Casco, de Appel arts centre en De Hallen Haarlem een interesse in het werk van Melanie Gilligan, een kunstenaar wier werk internationaal getoond en geprezen is, maar in Nederland nog relatief onbekend is.

Praktische informatie:

 Zondagsschool The Common Sense - event is al volgeboekt

29 maart, 15 - 16:30 uur

de Appel arts centre, Amsterdam

Toegang: regulier de Appel arts centre + 3 euro

Screening Popular Unrest

29 maart 19:30 - 21:00 uur

Lloyd Hotel, Amsterdam

Toegang: 5 euro

Tentoonstelling The Common Sense

Tot en met 10 mei 2015

de Appel arts centre

Openingstijden dinsdag t/m zondag van 11 - 18 uur

Toegang: www.deappel.nl

Voor beide events op zondag 29 maart is reserveren verplicht: reservation@deappel.nl





de Appel arts centre