VVD en SP willen opheldering Schuttersveld

VVD en SP willen opheldering Schuttersveld

De VVD en SP vinden dat het college een te hoge huur heeft berekend bij het zoeken naar een nieuwe exploitant voor zwembad Schuttersveld in Crooswijk. VVD-raadslid Maarten van de Donk: ”De huur die het college als kostendekkend ziet is in onze ogen te hoog. Uit cijfers van de gemeente blijkt dat het een stuk goedkoper kan. Als het college echt haar best had willen doen om een nieuwe exploitant te vinden had ze een lagere prijs kunnen toepassen”. Naar aanleiding hiervan hebben beide partijen schriftelijke vragen gesteld.

De VVD en SP hadden vorig jaar een motie ingediend die het college opriep een exploitant te zoeken voor het zwembad. De voorwaarden die de gemeente aan de aanbesteding stelde zijn echter onrealistisch. SP-raadslid Sun van Dijk: “Het college heeft herhaaldelijk de pogingen het zwembad open te houden niet ondersteund. Wij zijn hierover diep teleurgesteld, zeker nu blijkt dat de aanbesteding een stuk goedkoper had gekund”.

De SP en VVD zijn zeer kritisch op het optreden van de wethouder in deze zaak en wachten de antwoorden op de vragen af.

Schriftelijke vragen ‘Aanbesteding Schuttersveld’ Aan het College van B&W van de gemeente Rotterdam

Rotterdam, 2 april 2015

Geacht College,

De VVD en SP hebben met teleurstelling kennis genomen van het collegebesluit om het zwembadgedeelte van Sportcentrum Schuttersveld te sluiten. Beide partijen willen dat het zwembad open blijft en hebben hier ook diverse voorstellen voor gedaan in de gemeenteraad. Helaas heeft het College geen geschikte exploitant weten te vinden voor het zwembad.

De onderbouwing van de aanbesteding roept de nodige vragen op bij de fracties. Uit onze informatie blijkt dat de jaarlijkse huurprijs voor het zwembad € 272.000 per jaar moest gaan bedragen. Uit officiële stukken blijkt daarnaast dat de kostprijsdekkende huur in het jaar 2014 € 192.819 bedroeg (met kapitaalslasten van € 66.955 en exploitatielasten van € 125.864 per jaar). Dit is nogal een verschil met de gewenste opbrengt in een nieuwe situatie. Onze fracties hebben dan ook de volgende vragen:

1. Hoe is het jaarlijkse huurbedrag van € 272.000 precies opgebouwd?

2. Waarom is voor dit bedrag gekozen?

3. Hoe groot acht u de kans dat voor dit niet geringe bedrag een huurder wordt gevonden?

4. Is dit bedrag in uw ogen juist of achteraf gezien fout? Dit mede gezien in het licht van het feit dat de kostprijsdekkende huur in 2014 nog € 192.819 was. Het sluiten van een zwembad levert niet direct geld op, want aan de sluiting zijn kosten verbonden. We hebben hierover de volgende vragen:

5. Van welke partij is het pand? Indien niet van de gemeente, hoeveel huur is de gemeente kwijt aan huur per jaar en hoe lang loopt dit contract nog door?

6. Hoeveel kost het om het huidige personeel van het zwembad over te plaatsen of om hun contracten af te kopen?

7. Hoeveel zou het leegstandsbeheer kosten indien het zwembad dicht gaat?

8. Welk gedeelte van het zwembad is al afgeschreven na de investeringen die reeds in het zwembad gedaan zijn?

9. Hoeveel wordt nu per saldo precies bezuinigd? Met vriendelijke groet,

Maarten van de Donk Sun van Dijk

VVD Rotterdam SP Rotterdam