Stille Zaterdag


Stille Zaterdag 4-4-2015



Wachtend in gebed

Op deze dag verblijft de Kerk bij het graf van de Heer. Nadat Jezus gekruisigd en gestorven is, wordt Hij van het kruis afgenomen en ten grave gedragen.

"Toen het avond was geworden kwam een rijk man, een zekere Josef van Arimatea, die zich ook als leerling bij Jezus had aangesloten. Hij was naar Pilatus gegaan en had om het lichaam van Jezus gevraagd. Daarop had Pilatus bevolen het te geven. Jozef nam het lichaam, wikkelde het in een
smetteloze lijkwade en legde het in zijn graf dat hij pas in de rots had laten uithouwen. Nadat hij een grote steen voor de ingang van het graf gerold had, ging hij heen. Maria Magdalena en de andere Maria waren erbij en zaten tegenover het graf." (Mt. 27,57-61).

Het is een sobere, stille dag. Ingeklemd tussen de cruciale momenten van kruisiging en verrijzenis is er een tijd aangebroken van stilte en bezinning, van verdriet en de erkenning van schuld en tekortkoming, van het begraven van de doden en het waken tot aan het ochtendgloren.

Liturgisch gezien duurt deze dag tot de schemering waarna de paaswake wordt gevierd. Op Stille Zaterdag wordt de H. Eucharistie niet gevierd; ook de uitreiking van de H. Communie alleen bij stervensgevaar.