Oorlogsvoertuigen rollen door Borne op 4 April 2015

Oorlogsvoertuigen rollen door Borne op 4 April 2015

Borne, 3 April 2015

Bezoek Twentse dorp een van absolute hoogtepunten `Final Push'

Zoals bijna elke gemeente in ons land herdenkt ook Borne dit jaar dat het zeventig jaar geleden werd bevrijd. Kort na 5 uur op 3 april 1945 bereikten soldaten van het Dorset Regiment Borne. Het duurde tot 9 uur 's avonds voor alle overgebleven zestig Duitsers gevangen genomen waren. Het nabij gelegen Bornerbroek werd door fanatieke tegenstand van de Duitsers pas vijf dagen later bevrijd. In het tussenliggende gebied werden dertig boerderijen volledig vernield en vele andere beschadigd.

Leven in vrijheid is geen vanzelfsprekendheid. Kijk om je heen en kijk terug wat er onlangs in Parijs en in Kopenhagen gebeurde. Vrijheid vraagt om een investering. Vooral in de periode tussen 4 april en 5 mei houden diverse organisaties tal van evenementen. Een absoluut hoogtepunt valt al vroeg in die reeks, als op 4 april 150 voertuigen van Keep them Rolling Zenderen, Hertme en Borne door de gemeente Borne rollen.

Ze doen dat in het kader van The Final Push 2015, waarbij de deelnemers van 27 maart tot en met 12 april met hun authentieke materieel de route van de bevrijders van zeventig jaar geleden afleggen tussen Groesbeek en Groningen.

De weken erna zijn er bijzondere exposities en activiteiten, waarna op 5 mei de herdenkingen en festiviteiten met een grootse Bevrijdingsdag worden afgesloten op de parkeerplaats aan de Haven voor het Kulturhus.

In verband met werkzaamheden in het centrum van Borne dient u er rekening mee te houden dat parkeren die dag helaas wat lastiger is dan normaal.

We heten u op 4 april graag welkom met onze spreekwoordelijke Bornse gastvrijheid en wensen u nu alvast veel succes en plezier tijdens de festiviteiten,waarbij Keep them Rolling centraal staat.

Met vriendelijke groet,

Comite 70 jaar Vrijheid Borne 3 april 2015