Exodusconcert in JJI Den Hey-Acker 4 april op Radio 5

Op zaterdag 4 april zendt Radio 5, bij RKK-NCRV programma Wierook en Pepermunt (18.00-19.00), de registratie uit van het Exodusconcert, opgenomen in Jeugdinrichting Den Hey-Acker met rapper Typhoon, singersongwriter JW Roy en winnaar dichtwedstrijd ex-gedetineerde Harry.

Presentatie van het concert is in handen van Hijlco Span (RKK-NCRV)en Wijnand Speelman (3fm).

"Effe Luchte"

Op 20 maart jl. vond een bijzonder concert plaats in JJI Den Hey-Acker. Typhoon en JW Roy namen dit jaar het Exodusconcert voor hun rekening, de afsluiting van de dichtwedstrijd voor (ex-)gedetineerden met dit jaar als thema 'Effe Luchte'. Het publiek bestond uit de ingesloten jongens, de winnaar van de dichtwedstrijd ex-gedetineerde Harry, staf en gasten van de organisators.

"Het gaat om waar je naartoe wilt gaan"

Typhoon: "Ik heb vroeger veel in jeugdinrichtingen gespeeld. Nu weer na een hele tijd. Zij kunnen niet naar ons toekomen, dus komen wij naar jullie. We hebben allemaal andere achtergronden, ik ben in mijn eigen geschiedenis ook lelijke dingen tegengekomen. Maar het gaat erom waar je naartoe wil gaan."

Afsluiting dichtwedstrijd

Het Exodusconcert is de tradtionele afsluiting van de jaarlijkse dichtwedstrijd voor (ex-)gedetineerden georganiseerd door Ark Mission, het Justitiepastoraat, NCRV, Skanfonds en Exodus. Een professionele jury, onder andere bestaande uit zanger Rick de Leeuw en dichter Daniel Dee, koos uit de inzendingen de top drie. Het doel van de dichtwedstrijd is (ex-)gedetineerden te motiveren op een creatieve wijze uiting te geven aan hun gevoelens.

"Zonder schaamte opgeschreven"

Singersongwriter JW Roy koos het winnende gedicht uit de top drie en voorzag de tekst van muziek. Tijdens het exodusconcert speelde hij het nummer voor ex-gedetineerde Harry, die het gedicht schreef.

JW Roy: "Het gedicht van Harry vond ik heel elementair, zonder schaamte opgeschreven. Er zijn dingen verkeerd gegaan, maar er zijn ook nog dingen die kunnen, dat spreekt aan".

"Letterlijk van me afgeschreven"

Winnaar Harry: "Met het gedicht heb ik letterlijk van me af geschreven, mijn hart gelucht. Als de deur dichtgaat, voel ik me alleen en had ik niemand om te praten. Het schrijven voelt als delen".

Exodus Nederland

Exodus Nederland is de grootste landelijke nazorgorganisatie die met professionals en vrijwilligers opvang en begeleiding biedt aan ex-gedetineerden en gedetineerden in de laatste fase van hun straf die gemotiveerd zijn uit de criminaliteit te stappen.