Gedicht 'Even alleen' winnaar Exodusconcert in JJI Den Hey-Acker

Het gedicht 'Even alleen' van ex-gedetineerde Harry won vanavond de dichtwedstrijd voor (ex-)gedetineerden tijdens het Exodusconcert in Justitiele Jeugdinrichting Den Hey-Acker in Breda. Singersongwriter JW Roy koos het winnende gedicht uit een top drie, zette het op muziek en bracht het vanavond ten gehore voor het publiek in JJI Den Hey-Acker, met de jongens, staf van de inrichting, gasten en de winnaar van de wedstrijd.

JW Roy verzorgde in 2011 al het Exodusconcert in de vrouwengevangenis. "Vonden we toen heel spannend, en nu weer is het spannend. Ik ben al even gaan luchten, een sigaretje roken." "Het gedicht van Harry vond ik heel elementair, zonder schaamte opgeschreven. Er zijn dingen verkeerd gegaan, maar er zijn ook nog dingen die kunnen, dat spreekt aan".

Winnaar Harry: "Met het gedicht heb ik letterlijk van me af geschreven, mijn hart gelucht. Als de deur dichtgaat, voel ik me alleen en had ik niemand om te praten. Het schrijven voelt als delen".

Mede uitvoerder van het Exodusconcert was tweevoudig Edisonwinnaar Typhoon met band.

"Het gaat erom waar je naartoe wil gaan"

Typhoon: "Ik heb vroeger veel in jeugdinrichtingen gespeeld. Nu weer na een hele tijd. Zij kunnen niet naar ons toekomen, dus komen wij naar jullie. We hebben allemaal andere achtergronden, ik ben in mijn eigen geschiedenis ook lelijke dingen tegengekomen. Maar het gaat erom waar je naartoe wil gaan."

Dichtwedstrijd Effe Luchte

De dichtwedstrijd, die als thema had 'Effe Luchte', wordt jaarlijks georganiseerd door Ark Mission, NCRV radio, het Justitiepastoraat en Exodus Nederland. Skanfonds maakt het concert en de dichtwedstrijd financieel mogelijk. Een professionele jury met als prominente leden zanger Rick de Leeuw en dichter Daniel Dee koos uit de inzendingen een top drie.

Uitzending

Het Exodusconcert vanuit JJI Den Hey-Acker wordt stille zaterdag 4 april uitgezonden bij Wierook en Pepermunt op Radio 5 van 18.00 - 19.00 uur. Hijlco Span (KRO/NCRV) en Wijnand Speelman (3FM) presenteren het concert.