Overtredingen bij controle kleine luchtvaart

Nieuwsbericht | 04-04-2015 - Bij een landelijke controle op zaterdag 4 april 2015 heeft de afdeling Luchtvaart van de politie in samenwerking met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) 27 luchtvaartuigen van de kleine luchtvaart gecontroleerd op de vluchtvoorbereiding. Daarbij heeft een vlieger een proces-verbaal gekregen, omdat de geldigheid van het bewijs van bevoegdheid was verlopen. In drie gevallen was de massa en balansverdeling niet in orde. Die zijn ter plaatse opgelost. Alle (21) afgenomen blaastesten waren in orde. Doel van de controles is om na te gaan of vliegers voor aanvang van een vlucht voldoende aandacht schenken aan alle elementen die voor de uitvoering van de vlucht van belang zijn. Een goede vluchtvoorbereiding verkleint de kans op ongelukken.

De controles zijn uitgevoerd op de luchthavens van Lelystad, Breda, Texel en Teuge. Bij de controles hebben specialisten van de afdeling Luchtvaart van de politie en de inspectie gelet op alle gegevens en inlichtingen die voor de uitvoering van de vlucht van belang zijn. Vooral technische staat van het vliegtuig, massa en balansverdeling, brandstofmanagement, vluchtvoorbereiding, meteorologische omstandigheden, navigatie en administratie zijn gecontroleerd. De controle op vluchtvoorbereiding van de kleine luchtvaart gebeurt sinds 2013.

Politie en ILT voeren deze zomer meer controles uit om te kijken of de sector de regels voor vluchtvoorbereiding goed naleeft. De komende maanden gaan de partijen op diverse locaties controleren.