Gemeente biedt financiele regelingen (07-04-2015)


RSS

De gemeente Maasgouw heeft een aantal financiele regelingen voor mensen met een laag inkomen.

Onder laag inkomen wordt verstaan een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm die voor u van toepassing is. Dit is afhankelijk van uw gezinssituatie. Vraag bij de gemeente naar het bedrag dat voor u geldt. Heeft u bijzondere extra kosten? Dan kunt u de gemeente vragen hieraan mee te betalen. Dit
heet bijzondere bijstand. Ook zijn er regelingen die ervoor zorgen dat mensen mee kunnen doen aan de samenleving. Dit zijn minimaregelingen. Hieronder leest u er meer over.

Bijzondere bijstand.

Heeft u bijzondere en noodzakelijke uitgaven? En heeft u een zeer laag inkomen en weinig spaargeld, aandelen of ander vermogen? Dan komt u misschien in aanmerking voor bijzondere bijstand. Vaste uitgaven zoals huur, gas, water, licht of boodschappen vallen niet onder de bijzondere bijstand.
Voor kosten die wel bijzonder en noodzakelijk zijn, zoals bijvoorbeeld bewindvoeringskosten, kunt u bijzondere bijstand aanvragen.

Minimaregelingen

Heeft u een laag inkomen en weinig spaargeld, aandelen of ander vermogen? Dan kunt u met een minimaregeling makkelijker deelnemen aan het maatschappelijke leven. Zo kunt u een tegemoetkoming aanvragen om de premie van een aanvullende ziektekostenverzekering te betalen.

Individuele inkomenstoeslag

De individuele inkomenstoeslag is bedoeld voor mensen die werken met een inkomen onder het minimum. Ook als u niet kunt werken en een laag inkomen heeft, komt u mogelijk in aanmerking voor deze toeslag.

Maatschappelijk Actief Bonus

Heeft u geen werk maar bent u wel actief als vrijwilliger? Dan kunt u de Maatschappelijk Actief Bonus aanvragen. Deze regeling is voor mensen die niet aan het werk zijn maar wel een arbeidsplicht hebben en gedurende zes maanden minstens zes uur per week vrijwilligerswerk doen. Dit moet dan
gebeuren binnen het huidige jaar.

Persoonlijk Participatiebudget Pensioengerechtigden

Mensen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt kunnen voor deze regeling in aanmerking komen wanneer zij voldoen aan de inkomens- en vermogensregels die hiervoor zijn. Dit budget is bedoeld om deel te kunnen nemen aan allerlei maatschappelijke activiteiten.

Regelingen voor kinderen

Het is belangrijk dat kinderen lid kunnen worden van een (sport) vereniging of kunnen meedoen aan andere activiteiten. Heeft u een zeer laag inkomen en weinig spaargeld, aandelen of ander vermogen? Dan zijn er binnenkort hiervoor een aantal mogelijkheden. Voor de contributie en de attributen
voor een sportclub kunt u een aanvraag indienen bij de gemeente. Op dit moment is de gemeente, samen met de Stichting Leergeld en het Jeugdcultuurfonds, bezig om ook andere regelingen te ontwikkelen. Op korte termijn hoort u hier meer over.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met de medewerkers team Werk, Inkomen en Zorg van de gemeente Maasgouw, Markt 36 in Maasbracht. Telefoonnummer (0475) 85 25 00.