Project Schone Maas


Gemeente Mook en Middelaar werkt aan het opschonen van de Maasoevers in Limburg.

Zwerfafval, een gevaarlijk probleem

Zwerfafval langs het water is een actueel probleem. Het zorgt niet alleen voor een lelijk landschapsbeeld, het is ook slecht voor het milieu, de flora en fauna en de mens. Daarnaast veroorzaakt het `plastic soep' in zeeen en oceanen. Grote plastics veranderen door zonlicht en golfslag in
`microplastics', die niet meer uit het water te verwijderen zijn. Het gevolg: talloze dieren krijgen de microplastics binnen, waardoor het uiteindelijk ook weer op ons bord belandt!

Samen oevers opschonen

Er wordt al veel zwerfafval opgeruimd langs de Maas en beken in Limburg. Toch blijft er helaas nog veel troep liggen. Daarom werken o.a. provincie Limburg, Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, gemeenten, terreinbeheerders en natuurorganisaties samen in het project Schone Maas.

Verenigingen

De volgende verenigingen hebben aangegeven hieraan mee te willen helpen in ruil voor een vergoeding: Tennisvereniging de Mookerheide, Drum- Showband Mook, Scouting Don Bosco, Zeeverkenners St. Gabriel groep Mook, damesband ZusSjan en Natuur- en Milieugroep Animo. Iedere vereniging schoont een
trace van ongeveer 1 km langs de Maas waardoor het totale traject langs de Maas van onze gemeente wordt ontdaan van zwerfvuil.

Wanneer

Op 11 april om 13.30 uur vindt bij de passantenhaven in Mook (onder bij de kerk aan de Maas) de aftrap plaats. Wethouder Baneke verricht de opening en zal daarna samen met alle vrijwilligers aan de slag gaan om het zwerfvuil langs de Maas te verwijderen.
Wilt u meer weten over dit zwerfafvalprobleem? Kijk op www.schonemaas.nl.